Portræt af de radikales arvtager: Fritids-DJ i cowboybukser

38-årige Morten Østergaard er de Radikales nye leder.

Morten Østergaard er ny politisk leder for de radikale. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Han er en af dem, der ikke er bange for cowboybukser. End ikke, når man møder ham i ministeriet.Han er heller ikke bange for at vise ben i fodboldshorts eller at løfte sløret for, hvilke musiknumre der ligger på hans iPod. Et stykke med Scatman John for eksempel.De Radikales nye leder og nuværende skatteminister, Morten Østergaard, er på Slotsholmen kendt som en af de politikere, der godt kan løsne slipseknuden. Eksempelvis når han på Folkemødet på Bornholm er fritids-dj eller løber DHL.- Morten er en af dem, der vader ind i folk med træsko på. Jeg har kendt ham, siden han blev folketingskandidat i Aarhus, og han er en af dem, jeg også holder af at være sammen med uden for politik, siger Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.De to har ved flere lejligheder haft såkaldte iPod-battles, hvor det var op til publikum at bestemme, hvis musik der kunne få flest på dansegulvet.

Morten Morten ØstergaardDen 38-årige Morten Østergaard har været medlem af Folketinget siden 2005 og har siden 2007 været næstformand hos Det Radikale Venstre.Siden da er han ofte set ved Margrethe Vestagers side, og de to har kørt et tæt parløb i toppen af Det Radikale Venstre.Derfor har der heller aldrig rigtig været nogen tvivl om, at Morten Østergaard var kronprinsen, der skulle overtage efter Vestager, som nu skal være kommissær i EU.

Den nu yngste partileder i Folketinget er født og opvokset i den del af Aarhus, hvor der ofte er mere end en bil i garagen, Risskov. Begge hans forældre var læger, og sammen med brødrene brugte Morten Østergaard en en del tid på at nørde fodbold.En passion, som stadig er intakt hos den nye politiske leder. Her er AGF klubben og den lokale Martin Jørgensen alle tiders yndlingsspiller.Selv om sport fyldte meget i opvæksten, drømte Morten Østergaard højt om en fremtid væk fra græsset. En af de mest fortalte anekdoter om Morten Østergaard stammer fra gymnasietiden, hvor han som elevrådsformand fik annonceret, at han så sig selv som FNs generalsekretær 30 år efter.Fra det tidspunkt hed han bare Morten Morten Østergaard efter FNs daværende generalsekretær Boutros Boutros-Ghali.Upopulær på SUenDa SR-regeringen vandt magten i september 2011, var Morten Østergaard en af de få i den radikale folketingsgruppe med bare en smule politisk erfaring.Margrethe Vestager og Marianne Jelved havde begge ministererfaring, mens Østergaard havde siddet i Folketinget siden 2005. Derfor var det ingen overraskelse, at Østergaard blev minister - her fik han først posten som uddannelsesminister.På den post måtte han tage en del tæsk i forbindelse med SU-reformen, hvor regeringspartierne stod i spidsen for en reform, der løb fra tidligere løfter.Rundt på besøg på landets universiteter i sommeren og efteråret 2013 kunne uddannelsesministeren så læse skilte med 'Lårde Mården, det ikk' i orden' skrevet med tykke bogstaver. Det tog han roligt.- Det er jeg ligeglad med, sagde Morten Østergaard senere til Politiken.Stadig lidt ukendtEt trin op på stigen tog Morten Østergaard i januar 2014. Hjulpet lidt på vej af SF, der måtte forlade regeringen efter stor intern ballade ved frasalget af Dong.For her blev der plads til Morten Østergaard i Skatteministeriet, en plads han har brugt på at profilere sig de seneste måneder med adskillige politiske udspil - senest en melding om 300 flere ansatte til at rydde ud i bunken af gamle sager.Og der er god grund til, at Morten Østergaard fortsætter med at profilere sig selv nu som partileder. Ifølge tal fra Epinion siger hver fjerde vælger, de ikke kender Morten Østergaard.

Facebook
Twitter