Portræt af DF's nye formand: Rolig, beundret og respekteret

Den 43-årige afløser for Pia Kjærsgaard har været med i Dansk Folkeparti helt fra starten.

Den 43-årige afløser for Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, har været med i Dansk Folkeparti helt fra starten. (Foto: Scanpix © Scanpix)

- Jeg har ikke nogen bedste venner.

Sådan har Dansk Folkepartis nu kommende formand Kristian Thulesen Dahl engang sagt i et interview.

Til gengæld har den 43-årige toppolitiker en hel hær af beundrere, der ikke er bange for at rose ham: Han er en hamrende dygtig politiker. Uden tvivl.

En status, som han har haft flere årtier til at øve sig på.

Juristen ind i partiet

Kristian Thulesen Dahl, søn er af et lærerpar, blev bidt af politik allerede i de tidligere teenageår, og som 22-årig satte han sig i formandsstolen i Fremskridtspartiets Ungdom. I 1995, samme år som han afsluttede sin jurauddannelse, fik han debut som folketingsmedlem for Fremskridtspartiet.

Herfra gik det hurtigt. Kristian Thulesen Dahl var bare 26 år, da han sammen med de andre medlemmer af Fremskridtspartiet Pia Kjærsgaard, Poul Nødgaard og Ole Donner var med til at stifte Dansk Folkeparti, for hvem han har været folketingsmedlem lige siden partiets fødsel i 1996.

Central rolle helt fra start

Selv om Dansk Folkeparti altid har haft Pia Kjærsgaard helt i spidsen, er Kristian Thulesen Dahl kendt som den store strateg bag partiets politiske linje sammen med Dansk Folkepartis tredje toppolitiker Peter Skaarup.

Nogle vil sige, at Dansk Folkeparti, som fast støtteparti for den tidligere VK-regering, var det mest indflydelsesrige parti op gennem 00'erne.

Især hvert år i september kom det til udtryk under de årlige finanslovsforhandlinger, hvor Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl talrige gange er kommet ud fra døren i Finansministeriet en sen nattetime for at annoncere en sejr med finansloven, som Dansk Folkeparti lagde stemmer til, hvis de fik 'noget til gengæld'.

Klapper partimedlemmer af

Og Kristian Thulesen Dahl har spillet en central rolle i partiet helt fra start. For det er Kristian Thulesen Dahl, der styrer partiets forhandlinger. Det er ham, der var formand for Folketingets tunge finansudvalg under hele den tidligere VK-regerings 10 år ved magten.

Og det er ham, der som gruppeformand gennem 16 år har topstyret folketingsgruppen på Christiansborgs gange. Er der noget, der kendetegner Dansk Folkeparti, så er det ledelsens evne til hurtigt at klappe partimedlemmer af, hvis de ikke er på partiets rette kurs.

Således har Kristian Thulesen Dahl adskillige gange talt kærligt og bestemt til en ordfører, der kom til at sige noget, som ikke lige lå i tråd med DF-ledelsens politik.

Glad for sved og privatliv

Uden for Christiansborg er Kristian Thulesen Dahl ikke den, der oftest åbner døren til sit hjem med konen Berit og tre børn for offentligheden.

Konen Berit mødte Kristian Thulesen Dahl i sin gymnasietid i Tørring ved Horsens, børnene er spejdere og den fem mand store familie bor i den lille stationsby Thyregod ved Give. Det er nogenlunde det, vi ved om den nye partiformand sådan rent privat. Udover at Kristian Thulesen Dahl er særdeles glad for sport, både som tilskuer og selv som den svedende.

De fleste har nemlig set Kristian Thulesen Dahl i andet end jakkesæt og slips, for han har ingen skrumpler over at krybe i hverken fodboldtøjet eller et par cykelshorts, når lejligheden byder sig. På fodboldtrøjen står der 'Tulle' - et kælenavn, der har fulgt ham siden barndommen.

I dag har Kristian Thulesen Dahl i øvrigt sin bror, Jens Henrik, som kollega i DF-folketingsgruppe.