Nye Borgerliges ukronede Facebook-konge overtager roret: 'Han har svært ved at bøje sig mod andre'

Lars Boje Mathiesen overtager roret efter Pernille Vermunds farvel.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen forventes i aften at blive valgt som partiets nye formand efter Pernille Vermund. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Nye Borgerlige får i aften ny formand. Det bliver med al sandsynlighed den 47-årige Lars Boje Mathiesen.

Han overtager formandsposten efter en turbulent tid for partiet i kølvandet på folketingsvalget i efteråret, hvor partiet er gået fra seks folketingsmedlemmer til nu kun fire, efter Mette Thiesen og Mikkel Bjørn har meldt sig ud af partiet til fordel for Dansk Folkeparti.

Mikkel Bjørn begrundede sit exit med, at han ikke kunne se sig selv under Lars Boje Mathiesens ledelse, samtidig med at han - ifølge eget udsagn - blev truet med eksklusion fra partiet, hvis han ikke bakkede op om Lars Boje som formand. Et udsagn, som Lars Boje Mathiesen dog afviser.

I videoen her garanterer den kommende Nye Borgerlige-formand, at der nu kommer ro i partiet.

Startede i et andet parti

Lars Boje Mathiesens politiske karriere begyndte, da han blev valgt til Aarhus Byråd for Liberal Alliance ved kommunalvalget i november 2013.

I 2016 blev han dog løsgænger, fordi partiet ikke ville lade ham stille op til Folketinget.

En måned efter at han havde meldt sig ud af Liberal Alliance, tilsluttede han sig Nye Borgerlige, hvor han fik sit ønske om at blive opstillet til Folketinget opfyldt.

Lars Boje Mathiesen var spidskandidat for Liberal Alliance i Aarhus ved kommunalvalget i 2013. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Han blev for første gang valgt til Folketinget 5. juni 2019 for Nye Borgerlige i Østjyllands Storkreds med 2.396 personlige stemmer.

Ved det seneste folketingsvalg 1. november 2022 mere end firdoblede han sit antal af personlige stemmer med 11.150 af slagsen.

Det gjorde ham til den fjerdestørste stemmesluger i Østjyllands Storkreds – kun overgået af Alex Vanopslagh (LA), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Nicolai Wammen (S).

Udover at være kommende formand for Nye Borgerlige er han også partiets politiske ordfører, finansordfører, børne- og undervisningsordfører og ligestillingsordfører.

'Den frække dreng i klassen'

Lars Boje Mathiesen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Aarhus-kredsen, og kredsformand Peter Schou beskriver ham som ”en meget kompetent mand”.

- Jeg kender ham fra dengang, han sad i Aarhus Byråd for Liberal Alliance. Det var dér, hvor jeg startede med at følge ham, og jeg fulgte ham så over, da han skiftede til Nye Borgerlige, fortæller Peter Schou.

Ifølge kredsformanden er Lars Boje Mathiesen nok mest kendt for ikke at være bange for at sige tingene lige ud – heller ikke de mere kontroversielle af slagsen.

- Hvor mange måske lister udenom, tager han tingene lige på – også gerne noget, der kan give noget opmærksomhed. Det er en af de ting, jeg synes er fantastisk ved ham: Han vil gerne nogle ting, og han vil gerne ændre på det, siger Peter Schou.

Han beskriver partiets kommende formand som dybt liberal i sin økonomiske politik, men nationalkonservativ i sin grundholdning.

Peter Schou forventer, at Aarhus-kredsen med Lars Boje ved roret får mere tyngde i partiet.

- Det handler om at gøre Danmark til et bedre sted at være. Det er det, vi arbejder for i Nye Borgerlige. Vi skal stå for forandring og noget andet, og det er også dét, Lars står for på Facebook, siger Peter Schou og uddyber:

- Han har tidligere lidt været den frække dreng i klassen. Jeg synes, han har gjort det rigtig godt, og jeg håber, at Lars vil fortsætte med at sætte spørgsmålstegn ved nogle af de ting, der foregår i vores samfund.

Nye Borgerliges kommende formand, Lars Boje Mathiesen, er ifølge sin kredsformand i Aarhus kendt for at sige tingene lige ud. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

'Ikke andre som Lars i det danske folketing'

Ifølge Lars Kaaber, Nye Borgerliges tidligere pressechef, er Lars Boje Mathiesen ikke fan af det parlamentariske system, som det fungerer i dag.

- Han har svært ved at bøje sig mod andre, på trods af at han hedder Boje. Han ser ikke nogen værdi i, at han skal gå på kompromis med det, han står for og mener, fortæller Lars Kaaber og tilføjer:

- Han har ikke bare valgt at være en politiker på den måde. Det er, fordi det er sådan, han er. Som politikertype er der ikke andre som Lars i det danske folketing i dag.

Hvad Lars Kaaber som tidligere pressechef mener, har Lars Boje Mathiesen dog ikke nogen holdning til.

- Jeg forholder mig ikke til, hvad en fyret pressechef har af holdninger til mig eller Nye Borgerlige. Men når det kommer til at sikre borgernes grundlæggende rettigheder, ja, så er jeg kompromisløs, for der er behov for, at nogen protesterer på vegne af borgerne.

Den ukronede Facebook-konge

Lars Boje Mathiesen er Christiansborgs ukronede konge af Facebook, hvor han har mere end 133.000 følgere.

Ifølge en undersøgelse lavet af dataanalytiker og ekspert i digital politisk annoncering Valdemar Osted er Nye Borgerlige-profilen den folkevalgte politiker med næstflest interaktioner på sin Facebook-side – kun overgået af statsminister Mette Frederiksen (S).

Lars Boje Mathiesen har – ifølge Lars Kaaber - opbygget sit eget politiske brand: fra den måde han klæder sig på, den måde han taler på, og de mennesker han taler til.

- Under corona fik han skabt sig et navn nærmest som den eneste borgerlige politiker, der konsekvent gik meget kritisk til regeringens håndtering af situationen. Mange af de mennesker, der også var kritiske over for regeringens håndtering af corona, samlede han op, lyder det fra Lars Kaaber.

Så sent som i sidste uge var Lars Boje Mathiesen i vælten efter nogle udtalelser om World Economic Forum, hvor regeringsledere og forretningsmænd én gang om året mødes uformelt i den schweiziske by Davos.

- Det er absolut noget, som jeg finder meget, meget skadeligt, hvis det vinder større indpas. Jeg har ikke behov for, at der skal være en verdensomspændende skyggeregering, udtalte Lars Boje Mathiesen i podcasten Cordua & Steno og uddybede:

- Bliver den politik, som bliver ført af regeringerne, dikteret eller inspireret derfra?

Udtalelserne blev af flere koblet til konspirationsteorien om, at World Economic Forum i al hemmelighed styrer regeringer, virksomheder og store institutioner.

Men Lars Boje Mathiesen er ikke i sig selv nogen konspirationsteoretiker, mener Lars Kaaber.

- Det lader han sig ikke fange ind af. Det er han for klog til. Men han formulerer sig altid enten i spørgsmålstegn eller med nogle hvis’er, og det er tilstrækkeligt til, at de mennesker, der har stor mistillid til politikere, synes, at han kan være deres stemme.

Lars Boje Mathiesen var under coronanedlukningerne meget kritisk over for regeringens håndtering. I videoen herunder kritiserer han coronarestriktionerne:

Et rendyrket protestparti

Med Lars Boje Mathiesen i front for Nye Borgerlige bliver partiet et mere rendyrket protestparti, forudser Lars Kaaber.

- Den pæne måde at sige det på er, at partiet vil være borgernes vagthund. Den grimme måde at sige det på er, at partiet vil distancere sig fra alle de andre politiske partier og i stedet koncentrere sig om at tale på vegne af de mennesker, der føler sig marginaliserede.

- Der er vælgere nok til overlevelse. Men det er et meget anderledes parti end det, som Nye Borgerlige blev stiftet på. Det er meget anderledes end den strategi, Pernille Vermund valgte at sætte i søen efter folketingsvalget i 2019.

DRTV sender live fra Nye Borgerliges ekstraordinære årsmøde klokken 19:30, hvor Lars Boje Mathiesen ventes at blive valgt som partiets nye formand.

Hvis du ikke kan vente til i aften med at høre, hvad Nye Borgerlige bliver for et parti med Lars Boje Mathiesen i spidsen, så kan du lytte til denne udgave af Slotsholmen:

100 % Lars Boje