Portræt af Uffe Elbæk: Kaospiloten der styrtede

Den nu tidligere kulturminister Uffe Elbæk har tidligere været anklaget for vennetjenester.

Den nu tidligere kulturminister Uffe Elbæk har tidligere været anklaget for vennetjenester.

I knap en uge har kaospiloternes far Uffe Elbæk befundet sig midt i orkanens øje, hvor selv ikke en omfattende reform af socialdemokraternes hjertebarn, folkeskolen, kunne trække opmærksomheden væk.

Den stive modvind blev for meget for kulturens luftkaptajn, der onsdag trak i faldskærmsudløseren og selv sprang fra borde.

Sådan lyder i hvert fald den officielle forklaring, efter at det onsdag stod klart, at Uffe Elbæk forlader Kulturministeriet.

- Jeg har her til eftermiddag truffet en meget svær, men rigtig beslutning, og har meddelt statsministeren, at jeg ønsker at trække mig som kulturminister, skrev han på facebook.

Der var ellers kæmpe forventninger til Uffe Elbæk, da han sidste år kronede mange år i kulturens tjeneste med en udnævnelse til områdets minister.

Anklaget for vennetjenester

Fredag i sidste uge kunne DR Nyheder fortælle, at ministeren var ansvarlig for at bruge ministeriets penge på middagsselskaber og underholdning på Akademiet for Utæmmet Kreativitet også kendt som AFUK. Et sted, hvor den nu tidligere kulturministers mand er ansat, og hvor han selv har siddet i bestyrelsen.

Men det var ikke første gang, at Uffe Elbæks ører havde hørt på anklager om vennetjenester.

Tilbage i 2007 flyttede byrådsmedlemmet fra Aarhus til hovedstaden for at være direktør for den internationale sports- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames.

Anklager om nepotisme ramte også dengang Uffe Elbæk, som blandt andet blev kritiseret for at betale en ven knap 100.000 kroner for at lave alt grafisk materiale til World Outgames.

Kritikken betød dog ikke noget for vælgerne, der ved valget i 2011 stemte den tidligere kaospilot ind i Folketinget.

På overarbejde

Tilbage i nutiden måtte Uffe Elbæk på overarbejde i weekenden for at besvare på spørgsmål fra kulturudvalgets medlemmer tirsdag, da ministeren blev indkaldt til samråd der varede længere end et maraton for selv en langsom løber.

Tre timer inde i mødet måtte tilhørerne lige synke en ekstra gang, da Uffe Elbæk afslørede, at en embedsmand havde advaret ham mod at holde flere møder på AFUK efter de fem, som allerede var afholdt.

Nye oplysninger som hverken offentligheden eller regeringstoppen var bekendt med, vurderer flere politiske analytikere.

Rektor og grundlægger

Uffe Elbæk har i mange kredse været respekteret som manden, der grundlagde iværksætteruddannelsen Kaospiloterne tilbage i 1991 - en skole han var rektor for frem til 2006.

Men uddannelsen har også været udsat for hård kritik for at uddanne eleverne til at starte projekter for skatteborgernes penge, som ikke har reel samfundsværdi.

Trods de kritiske røster var Uffe Elbæk som rektor for Kaospiloterne en markant kulturperson i Aarhus, og det blev afsættet for en politisk karriere.

I 2001 blev han valgt ind i Aarhus Byråd for De Radikale, og han fik posten som formand for byens skole- og kulturudvalg.

Privat lever Uffe Elbæk i registreret partnerskab med antropolog Jens Pedersen. Han har en biologisk søn og to stedbørn fra to tidligere forhold.

Blå bog for afgående kulturminister Uffe Elbæk

* Født den 15. juni 1954 i Ry

Uddannelse:

* Studentereksamen, Aalborg Katedralskole, 1975 * Højskoleophold, Krogerup Højskole, 1975 * Socialpædagog, Peter Sabro Seminariet, 1982 * Journalistisk Tillægsuddannelse, Danmarks Journalisthøjskole, 1987

Erhvervskarriere:

* 1982-1991: Grundlægger af og leder for Frontløberne * 1991-2006: Grundlægger af og rektor for Kaospiloterne * 2007-2009: Direktør for World Outgames * 2010: Grundlægger af strategifirmaet Change The Game

Politisk karriere:

* 2001-2005: Medlem af Aarhus Byråd for Det Radikale Venstre * 2001-2005: Formand for Aarhus' skole- og kulturudvalg * Siden september 2011 medlem af Folketinget for De Radikale, valgt i Københavns Storkreds * Siden 3. oktober 2011: Kulturminister

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk