Portræt: Den evige nummer to ryger til tops

Brian Mikkelsen nåede det meste som politiker. Formand for sit parti blev han aldrig.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) takker af som erhvervsminister. Han tiltræder jobbet som administrerende direktør i Dansk Erhverv. Foto Ritzau Scanpix/Philip Davali (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det var midt i efterårets forhandlinger om erhvervspakken den nu afgående erhvervsminister ville reklamere for den aktiesparekonto, han mente, danskerne havde god brug for. Og som havde potentiale til at opfylde selv de vildeste drømme:

- Hvis man f.eks. vil købe en lækker Lamborghini, så må man godt gøre det, fordi det er ens egne penge, lød ordene fra Brian Mikkelsen til en journalist fra Børsen.

Det var først bagefter, han til sin ærgrelse opdagede, at den milliondyre italienske racerbil havde fundet vej ned på reporteren blok.

I ugevis derefter måtte Mikkelsen lægge øre til, at politiske modstandere brugte netop det italienske luksusbilmærke som øgenavn til regeringens planer om skattelettelser: "Lamborghini-reform" blev den døbt.

Et selvmål, ja. Og ministerkollegerne skumlede længe over, at Brian Mikkelsen, der med udsigt til Øresund på privatadressen i den dyre del af Hellerup, havde foræret rød blok den mulighed. Men også et udtryk for den drengede begejstring, Brian Mikkelsen er kendt for på Christiansborg. Her er han bredt vellidt for altid at smile bredt og levere muntre bemærkninger - gerne ledsaget af et kropssprog som en fodboldspiller, der har scoret.

Politik i et kvart århundrede

Nu takker han så af efter næsten 25 år i dansk politik. Og dermed må den konservative folketingsgruppe sige farvel til gruppens suverænt mest rutinerede figur.

Han har stået lige bag et utal af konservative formænd, fra Bendt Bendtsen, Lene Espersen, Lars Barfoed og til Søren Pape Poulsen. Selvom flere - flere gange - ved de hyppige formandsskift i partiet har opfordret ham til at tage styringen og gå efter formandsposten, så er han forblevet den evige sekundant.

Derfor var det en selvfølge, at den erfarne forhandler bistod sin ny formand, Søren Pape Poulsen, under forhandlingerne om en ny trekløverregering, da Lars Løkke Rasmussen for halvandet år siden tog Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance med ombord. Her fik Brian Mikkelsen rollen som erhvervsminister - en vigtig ministerpost for et parti, der har det som en mærkesag at forkæle erhvervslivet.

Samtidig har han været Papes højre hånd i regeringen og chefforhandler.

Årelang ministererfaring

Efter en tid i ungdomspartiet, blandt andet som formand, blev han blev valgt til Folketinget i 1994. Da Anders Fogh Rasmussen overtog regeringsmagten i 2001, blev Brian Mikkelsen udpeget til kulturminister.

Selv fremhæver Brian Mikkelsen den såkaldte kulturkanon som det, han er mest stolt af fra den tid.

I et interview præciserede den senere kulturminister Bertel Haarder (V), at han allerede i 1990 nedsatte det første kanonudvalg. Han kaldte Brian Mikkels kanon for en "kunstkanon." Og søsatte siden sin egen.

I 2009 rykkede han videre til Justitsministeriet, inden han hoppede over i Erhvervsministeriet. Og det var netop fra kontoret her, at han i 2010 tog forskud på fremtiden. På spørgsmålet fra netavisen Altinget: Hvad laver du om fem år?, svarede Mikkelsen:

- Hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også så arbejder jeg i udlandet.

Der skulle gå otte år, men nu sker det så.

Brian Mikkelsen tiltræder jobbet som administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Måske der her bliver kortere vej til at få en Lamborghini hjem i garagen i Hellerup.

Følg turen til Amalienborg og overdragelsen i Erhvervsministeriet direkte på dr.dk og DR2 fra klokken 12 til 15.

Facebook
Twitter