PORTRÆT Denne gang takkede postbuddet fra Vorbasse ikke nej til formandsposten

Folketingets nye formand har tre årtiers erfaringer på tinge, fem ministerposter på CV'et og en fortid som landpostbud i Vorbasse.

Henrik Dam Kristensens udnævnelse blev mødt med klapsalver. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Han var blandt favoritterne til at blive Socialdemokratiets nye formand, efter Mogens Lykketoft havde tabt valget i 2005.

Men trods støtte fra fagbevægelsen og utallige opfordringer fra partifæller, afstod Henrik Dam Kristensen fra at række ud efter formandsposten.

Men i dag har den 62-årige socialdemokrat takket ja til at efterfølge Lykketoft på en anden formandspost - nemlig den ærefulde post som Folketingets formand.

Dermed skal Henrik Dam Kristensen nu stå i spidsen for Folketingets arbejde, være Folketingets ansigt udadtil og tage imod officielle gæster fra ind- og udland.

På både hans politiske venner og fjender må man forstå, at Henrik Dam er en driftsikker, sindig, rar, vidende, dreven, ordentlig, ordholdende, hæderlig, sympatisk, tillidsvækkende, pragmatisk, saglig og samlende person og politiker.

Sådan er roserne strømmet ind over ham fra alle sider, siden det i går blev kendt, at S-veteranen overtager formandsposten fra Pia Kjærsgaard (DF).

- Han er en meget eftertænksom og rolig mand, der ikke lader sig gribe af nogen form for panik. Han har en enorm viden om hele det politiske spektrum, fordi han har været med så længe, så han er den absolut bedste mand til jobbet, opsummerer Mogens Lykketoft (S).

Artiklen fortsætter under videoen

Postbuddet fra Vorbasse

Henrik Dam Kristensen har været aktiv i Socialdemokratiet, siden han som 16-årig blev formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, i Ribe Amt.

Det var også her, han mødte Bente, der snart kom til at hedde Dam Kristensen til efternavn.

Det unge nygifte par blev ramt af to store tragedier med to års mellemrum, da de mistede to døtre på syv uger og tre måneder. Det viste sig, at de var ramt af den sjældne arvelige stofskiftesygdom tyrosinæmi, som begge forældre var bærere af.

Det var først med samtaleborgen "modne mænd" i 2016, at Henrik Dam fortalte den bredere offentlighed om familiens store tab.

I et interview i forbindelse med bogudgivelsen udtalte han til BT, at han ikke havde haft lyst til, at hans børn "skulle køres gennem den mølle", og at han ikke havde villet risikere at blive beskyldt for at få "medlidenhedspoint"på grund af en privat sorg.

Siden fik parret en søn og en datter, og Henrik Dam Kristensen blev landpostbud i fødebyen Vorbasse i årene fra 1978-86.

Selvom han efterfølgende både arbejdede for Dansk Flygtningehjælp og var skoleleder i Grindsted, før han blev valgt i Folketinget i 1990, blev han på Slotsholmen hurtigt kendt som "postbuddet fra Vorbasse".

'Et mønstereksempel på en partisoldat'

Det er efterhånden blevet til lige knap tre årtier på Christiansborg. Han blev første gang valgt ind i 1990. Allerede fire år efter blev han udnævnt til landbrugs- og fiskeriminister.

Fødevareminister Henrik Dam Kristensen fremlægger sin fødevarepolitiske redegørelse. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Sidenhen skulle han også blive fødevareminister, socialminister, transportminister og senest beskæftigelsesminister under Helle Thorning-Schmidt, der blev partiformand dengang i 2005, hvor Henrik Dam selv afstod fra at gå efter magten.

Han har selv udtalt, at han hver dag prøver at minde sig selv om, at partiet står over ham. Nok går han efter indflydelse, men ikke efter stjerner på skuldrene. Med andre ord er Henrik Dam "et mønstereksempel på en partisoldat", mener Mogens Lykketoft:

- Han har stort set altid påtaget sig de opgaver, man nu syntes, man havde brug for ham til. Han fik blandt andet den meget svære opgave at forsøge at overtale danskerne til at stemme ja til euroen.

Danskernes nej i folkeafstemningen om euroen i 2000 blev et af de større nederlag i Henrik Dams politiske karriere.

Han fik en ridse mere i lakken, da han få dage efter at være blevet udnævnt som transportminister i 2011 fik en bøde på 1.500 kroner for at køre godt 10 km/t for stærkt på en vej, hvor fartgrænsen var sænket på grund af vejarbejde.

Henrik Dam var på vej til en fodboldkamp med i Vejle, da fartkontrollen klappede.

At spille den fladt

Posterne på Henrik Dams politiske CV tæller også gruppeformand og gruppesekretær for Socialdemokratiets folketingsgruppe, medlem af Europa-Parlamentet, præsident for Nordisk Råd og siden 2016 medlem af den øverste ledelse på Christiansborg, Folketingets Præsidium, hvor han nu indtager stolen for bordenden.

De senere år har Henrik Dam Kristensen haft en særlig rolle i Socialdemokratiet som manden, man sendte i marken, når der var optræk til en såkaldt møgsag.

Han har nemlig en helt særlig evne til "at spille den fladt", som det betegnes, når han formår at lægge låg på et potentielt problem ved i blide vendinger og uden at lade sig gå det mindste på af kritiske spørgsmål eller standhaftige journalister.

Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen taler i mobiltelefon i bilen på vej hjem til Vorbasse. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Heller ikke som politisk modstander er det nemt at få Henrik Dam Kristensen op i det røde felt. Ikke engang hvis man gør et ihærdigt forsøg, måtte fungerende skatteminister Karsten Lauritzen (V) sande, da han for nogle år siden som ung ordfører havde kaldt Henrik Dam i samråd som transportminister.

- Jeg prøvede alt, hvad jeg kunne, for at hidse ham op, men han var meget afværgende – og han fik faktisk løst det problem, jeg rejste. Og det er jo det værste, når ministeren tager de problemer, man rejser i oppositionen til sig og gør noget ved dem. For så kan man ikke andet end at være tilfreds, siger Karsten Lauritzen med et stort smil.

'Politik er et blodigt håndværk'

Trods sin rolige og rare facon er Henrik Dam Kristensen udmærket klar over, at politik er et brutalt magtspil.

Efter to år på tinge udtalte han i et interview med Politiken i 1992, at han anså politik for at være "et blodigt håndværk".

Dengang pendlede den nyvalgte socialdemokrat mellem hjemmet og familien i Vorbasse og en et-værelses lejlighed på Nørrebro i København.

I oktober 2014 præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt i en ministerrokade Mette Frederiksen som ny justitsminister og Henrik Dam Kristensen som ny beskæftigelsesminister. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Jeg lever et liv koncentreret omkring Christiansborg og storbyen. Og her har jeg sommetider slips på. Og så har jeg et liv, der hedder Vorbasse og omegn med cowboybukser og skovmandsskjorte og ud i haven, sagde den dengang 34-årige socialdemokrat til Politiken.

I dag bor han med sin kone i Grindsted, der ligger små 20 kilometer fra hjembyen Vorbasse.

Den et-værelses lejlighed på Nørrebro er for længst skiftet ud, og fra i dag kan Henrik Dam rykke ind den fornemme 148 kvadratmeter store formandslejlighed på Slotsholmen.

Lejlighedens forhenværende beboer, Mogens Lykketoft, har ingen råd at give den nye formand med på vejen:

- Det har han slet ikke brug for. Med hans erfaring har han helt sikkert alle de instinkter, der skal til for at varetage den her rolle rigtig fint.