PORTRÆT: Fra minister til partistifter på under et år

Uffe Elbæk har dannet partiet Alternativet, efter at han først gik af som kulturminister og siden meldte sig ud af De Radikale.

Efter at have forladt De Radikale stifter tidligere kulturminister Uffe Elbæk nu partiet Alternativet.

15 års medlemskab af de Radikale, heraf to år som folketingsmedlem, sluttede i september for Uffe Elbæk, da han meldte ud, at han bliver løsgænger i Folketinget.

Nu har Uffe Elbæk så stiftet partiet Alternativet, der på sin hjemmeside beskriver sig selv som et miljøparti med fokus på "en seriøs bæredygtig omstilling af Danmark".

Han og partiets øvrige initiativtagere vil på et pressemøde klokken 10 på Christiansborg fortælle nærmere om det nye parti.

Uffe Elbæk siger ifølge Ugebrevet A4, at han er "stensikker på, at Radikale bliver vores nærmeste samarbejdspartner".

Fra minister til partistifter på under et år

Partistiftelsen sker mindre end et år efter, at Uffe Elbæk forlod en anden politisk post. Han gik af som kulturminister i december sidste år efter beskyldninger om nepotisme.

Han havde således placeret fem arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor hans mand er ansat, og på et meget omtalt samråd fortalte han, at han havde aflyst et sjette møde, efter at en embedsmand havde rådet ham til det.

Dagen efter forlod han Kulturministeriet.

Rigsrevisionen konkluderede imidlertid efterfølgende, at Elbæk ikke var inhabil, men at ministeriets kontrol af møde- og repræsentationsudgifter havde været for svag.

Grundlagde Kaospiloterne

Uffe Elbæk er uddannet socialpædagog i Aarhus i 1982, hvorefter han var leder af det kulturelle iværksættermiljø Frontløberne, inden han var med til at grundlægge kaospilotuddannelsen.

Elbæk har desuden taget den journalistiske tillægsuddannelse ved Danmarks Journalisthøjskole i 1987.

Han var rektor for Kaospiloterne frem til 2006, hvorefter han flyttede fra Aarhus til København og blev direktør for World Outgames og grundlagde strategifirmaet Change the Game.

Sad og så "Borgen"

Uffe Elbæk har selv fortalt, at han sad og så DR-serien "Borgen" om aftenen 2. oktober 2011, da han blev ringet op af den radikale partileder, Margrethe Vestager, som gerne ville have ham med på ministerholdet.

- Da jeg hørte: "Dav, det er Margrethe" (Vestager, red.), blev fiktionen pludselig virkelighed. Regeringen skulle præsenteres dagen efter, så jeg kunne næsten regne ud, hvorfor hun ringede, selv om jeg ikke havde forventet det, har han fortalt til Euroman.

- Jeg blev helt ordløs og gik rundt om mig selv, mens jeg talte med hende, men jeg var ikke i tvivl om at sige ja, har han sagt.

Skabte irritation i gruppen

Elbæk har efter sin tid som kulturminister været de Radikales ordfører for forskning, IT og nordisk samarbejde. Og her kunne han ikke forene sine egne synspunkter med regeringens politik.

- Det har været en dyb personlig frustration ikke at kunne kalde en skovl for en skovl og en spade en for spade.

- Og hvis jeg så alligevel gjorde det, som eksempelvis i sagen om Edward Snowden, eller da jeg kritiserede først Bjarne Corydon og bagefter Henrik Sass Larsens lovprisning af konkurrencesamfundet, har det naturligt nok skabt irritation i den radikale gruppe, skrev Elbæk selv på sin Facebook-profil efter sin udmeldelse af De Radikale.

Elbæk meldte således ud, at det ville glæde ham, hvis den amerikanske whistleblower Edward Snowden fik asyl i Danmark, hvilket ikke var helt på linje med regeringens holdning.

Uffe Elbæk støttede som løsgænger i Folketinget den siddende regering, og han ventes at fastholde den linje, selvom han nu er blevet alternativ.