PORTRÆT Ida Auken - et barn af arv og miljø

Miljøminister er mere Ida end Auken, siger hun selv. Men med det efternavn lå det næsten i kortene, at Ida Auken skulle blive politiker.

Ida Aukens udmelding kommer få timer efter, Mette Touborg meddelte, at hun ikke genopstiller som næstformand for SF. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Afgående miljøminister Ida Auken har meldt sig ud af SF og ind i De Radikale.

Findes der et særligt DNA for politikere, så har miljøminister Ida Auken det helt sikkert. Hendes mor er Margrethe Auken, der har siddet i Folketinget, og som nu sidder i Europa-Parlamentet for SF.

Hendes onkel var den nu afdøde Svend Auken. I Ida Aukens barndomshjem i Valby blev der da også diskuteret politik hen over aftensmaden, til familiefester og i alle mulige andre sammenhænge.

Alligevel var der ikke så meget i Ida Aukens barn- og ungdom, der talte for, at hun også selv skulle blive politiker. Hun var ikke typen, der sad i elevrådet, og hun ville egentlig hellere spille håndbold eller hænge ud med vennerne. Hun har boet i udlandet i flere omgange. Blandt andet som skoleelev i USA, frivillig i Mellemamerika og som studerende i Berlin.

Det kom bag på mange i Ida Aukens omgangskreds, at hun gik ind i politik. Men som 25-årig meldte hun sig ind i SF i 2003. Selv understreger hun, at hendes valg af parti var et bevidst og velovervejet valg og ikke et udslag af hendes sociale arv.

Politik

Arv eller ej - faktum er, at Ida Auken på ganske få år er blevet en af de mest centrale politiske skikkelser i SF. Hun blev formand for partiets miljøudvalg i 2005 - samme år som hun uden held forsøgte at blive valgt til Folketinget for SF i Esbjerg. Det lykkedes to år senere, hvor hun rykkede sit kandidatur til København.

Efter valget blev hun partiets miljøordfører, og hun er blandt andet også medlem af kulturudvalget.

Miljøminister Ida Auken repræsenterer den grønne fløj i partiet, der bakker op om EU og regeringssamarbejdet og trækker partiet i en grøn retning med fokus på miljø og bæredygtighed.

Mere Ida end Auken

Hører man efternavnet Auken, kommer man automatisk til at tænke på en familie, med lange og stolte politiske traditioner. Alligevel er det vigtigt for Ida Auken at understrege, at hun som politiker mest af alt er sin egen - eller som hun har sagt det i et interview med Dagbladet Information.

- Når forældrene er nogle, der har været med til at tegne feltet meget tydeligt, og folk har meget faste forestillinger om dem, så kræver det noget ekstra at få sin egen identitet. Den eneste grund til, at jeg lader mig interviewe om det igen, er, at jeg efterhånden har slået fast, at jeg er mere Ida end jeg er Auken".

Som teolog har hun været redaktør på en række udgivelser om kristendom, og er der tid til andet end familieliv og politik, så er Ida Auken både glad for at dyrke spinning, landevejscykling og danse tango i sin fritid.

Facebook
Twitter