PORTRÆT Konservativ pittbull takker af

Efter et kort comeback stopper Lene Espersen i dansk politik for at blive direktør i det private erhvervsliv.

Lene Espersen er blandt andet blevet kaldt "justitsmor" og en "pitbullterrier med læbestift." (Foto: INTS KALNINS © Scanpix)

Justitsmor.

En tredjedel af Kylle, Pylle og Rylle.

En pitbullterrier med læbestift.

Kært barn har mange navne, og nu kan Lene Espersen, der også er tidligere minister og partiformand, også kalde sig ex-politiker.

Men hun efterlader et varigt aftryk på Det Konservative Folkeparti.

I 1994 blev hun valgt til Folketinget, i 1999 blev hun politisk ordfører og i 2001 blev hun justitsminister.

Lene Espersen gjorde sig her bemærket ved at få to børn i sin ministertid.

Hun holdt en kort barselsorlov, men havde begge sine drenge med på arbejde i ministeriet fra de var helt små.

'Simply the best'

I 2008 afløste hun Bendt Bendtsen på posten som konservativ formand. Det skete til tonerne af Tina Turners 'Simply the Best'.

Dengang blev hun kaldt den helt rigtige leder af sin partikollega Helge Adam Møller, der sammenlignede Espersen med Sarah Palin, der havde kaldt sig selv en "pitbull-terrier med læbestift".

- Det kunne lige så godt have været en beskrivelse af Lene. Hun viger ikke tilbage for noget, er kendt for at sige sin mening, og samtidig er hun superfeminin, sagde Helge Adam Møller til Børsen.

Forkert prioritering

Men en familieferie til Mallorca sendte formanden i stormvejr.

Kort efter, hun var blevet udnævnt til udenrigsminister i 2010, prioriterede hun en familieferie til Mallorca højere end et møde i Arktisk Råd med blandt andre Hillary Clinton - daværende amerikansk udenrigsminister.

Den prioritering udløste kritik og hang ved, indtil hun hårdt presset trådte af som formand i januar 2011, da hun ikke længere havde folketingsgruppens opbakning.

Selvom Lene Espersen ved det efterfølgende valg fik langt færre personlige stemmer, slog hun stadig daværende formand Lars Barfoed og blev topscorer i Det Konservative Folkeparti med 10.561 krydser ved sit navn.

I august gjorde hun comeback i partitoppen som politisk ordfører. Den post overtages nu af Mai Mercado.

Facebook
Twitter