PORTRÆT Løkkes nye koordinator stod bag Foghs Irak-notat

Peter Taksøe-Jensen spillede en afgørende rolle op til Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Han var også første mand på vidnelisten i den nu nedlagte Irak-kommission.

Peter Taksøe-Jensen har en lang karriere som diplomat bag sig. Her mødes han med USA's udenrigsminister, John Kerry, i februar i år. I midten står Danmarks tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Scanpix (© USA' udenrigsministerium.)

Peter Taksøe-Jensen er længe i flere medier blevet udråbt som manden, der skal give hele det udenrigspolitiske område et såkaldt serviceeftersyn.

Nu er det så officielt:

Opgaven bliver at give et bud på en større grad af samtænkning og koordinering af Danmarks udenrigs-, forsvars,- sikkerheds,- handels- og udviklingspolitik.

Buddet skal ligge klar seneste 1. maj næste år, og det er en veteran i diplomati og udenrigspolitik, der skal løfte den omfattende opgave.

Skulle vidne foran Irak-kommissionen

Peter Taksøe-Jensen indledte sin diplomatiske karriere i 1988, da han blev ansat i Udenrigsministeriet efter et par år i Justitsministeriet.

Her bestred han en række forskellige poster, men han er i offentligheden mest kendt for sin tid som chef for det kontor, der udarbejdede det afgørende notat om det "juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak", da Danmark i 2003 med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) besluttede at tilslutte sig invasionen i Irak.

Peter Taksøe-Jensen stod derfor først på listen over indkaldte vidner til den Irak-kommission, som Venstre-regeringen valgte at lukke kort efter regeringsdannelsen i sommer.

Den nu forhenværende formand for kommissionen vurderede, at Peter Taksøe-Jensen var et ”væsentligt” vidne.

- Han var chef for folkeretskontoret. De havde lavet det notat til Udenrigsministeriet, som legaliserede krigen. Så ham skulle vi tale med om det. Jeg vil tro, at han var væsentlig, lød det fra landsdommer Michael Kistrup til Politiken i juni.

Afviser politisk pres

Peter Taksøe-Jensen spillede også en indirekte rolle i bogen ”Mørkelygten” af DR-journalist Jesper Tynell. Her hævdede anonyme embedsmænd i Udenrigsministeriet, at de var under politisk pres under tilblivelsen af det juridiske krigsnotat, som Peter Taksøe-Jensen var hovedarkitekten bag.

Det har Peter Taksøe-Jensen dog selv afvist:

- Jeg har ikke talt med Jesper Tynell, og jeg har ikke på noget tidspunkt fået et politisk direktiv om, hvad resultatet skulle være. Jeg kan ikke genkende fremstillingen, og jeg mener stadig, at det var den fagligt rigtige konklusion, som findes i papiret, sagde han sidste år til Jyllands-Posten.

Taksøe-Jensen startede for nylig på sin anden udsendelse som ambassadør for Danmark. Efter fem år som dansk ambassadør i USA tiltrådte han i sidste måned stillingen som dansk ambassadør i Indien.

Glad for bøf og blues

I et afskedsinterview med Washington Post fra juni beskrev Peter Taksøe-Jensen selv stillingen som ambassadør i USA som ”det bedste job, jeg har haft”.

Her fortæller han desuden om sin lidenskab for amerikansk musik – særligt blues og rock – ligesom han også er svært glad for en god bøf, særligt de amerikanske bøffer.

- Jeg er en bøfmand, og man kan ikke få bedre bøffer nogen steder. Siden jeg nu skal til Indien, bliver det derfor svært, fordi køer er hellige der. Så jeg kommer tilbage for bøfferne, hvis ikke politikken, sagde Peter Taksøe-Jensen til Washington Post.

Peter Taksøe-Jensen er uddannet jurist og var inden sin udnævnelse til ambassadør i USA ansat som folkeretlig rådgiver for FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.