Portræt: Mød Nye Borgerliges to frontfigurer - den 'rigtige' konservative og den ukendte bror

Pernille Vermund og Peter Seier Christensen har begge en fortid hos De Konservative. Nu kæmper de for at få Nye Borgerlige i Folketinget.

Nye Borgerliges stiftere, Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, afleverede i aftes de 20.109 påkrævede vælgererklæringer til Social- og Indenrigsministeriet. De skal nu gennemgås. Arkivfoto (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Der er et nyt parti på den danske politiske scene.

Nye Borgerlige indleverede i går 20.109 vælgererklæringer til Social- og Indenrigsministeriet, og med stakken af underskrifter kommer der to nye sheriffer til Christiansborg-købing.

De hedder Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, henholdsvis formand og næstformand i partiet, der vil kombinere en ”klassisk konservativ værdipolitik med en borgerlig økonomisk politik”.

DR Nyheder tegner her et portræt af Nye Borgerliges to stiftere.

Det konservative udgangspunkt

Partiets formand Pernille Vermund er uddannet arkitekt og har kun en kort politisk karriere bag sig.

Ved kommunalvalget i 2009 blev Pernille Vermund valgt ind i byrådet for De Konservative i Helsingør. To år senere kom en skilsmisse dog i vejen for arbejdet, og Vermund trak sig fra politik for at få mere tid til sine tre børn.

Herefter genoptog hun beskæftigelsen som selvstændig arkitekt, men da Benedikte Kiær trak sit kandidatur op til det seneste folketingsvalg, tog Pernille Vermund over som Helsingørs konservative folketingskandidat.

Vermunds valgslogan fra 2015 ”Mindre stat, mere menneske” udgør i dag et af de fem grundprincipper i Nye Borgerliges principprogram.

Valgkampen blev en skuffelse for både De Konservative og Pernille Vermund. Partiet ramte et nyt lavpunkt med kun 3,4 procent af stemmerne, og det ene mandat, som Konservative opnåede i Nordsjællands Storkreds, løb partifællen Mette Abildgaard med.

Farvel blev en ny start

Ifølge Pernille Vermund selv havde hun under valgkampen desuden måttet gå på kompromis med en lang række politiske standpunkter, og kort efter brød hun derfor endeligt med De Konservative.

Få måneder senere, i oktober 2015, stiftede hun så Nye Borgerlige i samarbejde med Peter Seier Christensen. Partiet udsprang af en fælles frustration over, at De Konservative ikke længere var konservative nok. I første omgang kaldte de to deres parti for ”Ny Konservative”.

- Vi er konservative, Peter og jeg. De rigtige konservative. Vi synes jo, at det er partiet på Christiansborg, der ikke er rigtigt konservativt længere, sagde Pernille Vermund efter partiets stiftelse til BT.

Nye Borgerlige har netop indsendt de 20.109 vælgererklæringer, der skal til for at blive opstillingsberettigede til et kommende folketingsvalg. Og Pernille Vermund har store ambitioner – på partiets såvel som på egne vegne.

Hun har flere gange sat sig selv i spil som statsministerkandidat, når hun er blevet stillet spørgsmålet, for hvem skulle hun ellers pege på?

Senest har hun dog uddybet, at Nye Borgerlige vil støtte en kandidat, der er villig til at gennemføre partiets tre mærkesager på udlændingeområdet: Et fuldt asylstop, offentlig forsørgelse udelukkende til danske statsborgere samt udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom.

- Arbejder man for dem, får man vores opbakning, sagde Vermund i aftes til DR Nyheder.

I første omgang skal Nye Borgerliges galeonsfigur koncentrere sig om at hente stemmer nok til, at partiet fremover får en stemme i Folketinget.

Den ukendte bror

Selvom Pernille Vermund har forholdsvist få politiske år på bagen, så er medstifter Peter Seier Christensens erfaring vand ved siden af. Inden Nye Borgerlige begrænser den ingeniøruddannede Peter Seier Christensens politiske karriere sig til en plads i Konservatives partibestyrelse i Hørsholm.

Lyder navnet alligevel bekendt, skyldes det, at han er bror til rigmanden og tidligere Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen. Broderen har et tæt forhold til Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, og det er offentligt kendt, at han gennem årene har postet mange penge i Samuelsens politiske projekt.

- Min bror og jeg er enige langt hen ad vejen, men ikke fuldstændigt. Hans fokus ligger meget på det økonomiske, og mit ligger meget på det værdipolitiske, sagde Peter Seier Christensen til Ritzau, da han stiftede partiet for godt et år siden.

Siden er han langsomt, som oftest flankeret af Pernille Vermund, trådt frem i offentlighedens lys.

Den 5. juni i år holdt han partiets første grundlovstale i Cathrineparken i Birkerød. Her understregede Peter Seier Christensen det problematiske ved, at Danmark afgiver suverænitet til eksempelvis EU, og dermed satte han ord på en af Nye Borgerliges politiske mærkesager: Et farvel til den Europæiske Union.

Desuden beskrev han, hvordan indvandringen ifølge Nye Borgerlige sætter ytrings- og forsamlingsfriheden under stigende pres. Samme holdning har han tidligere ytret, eksempelvis til demonstrationer arrangeret af den anti-islamiske bevægelse For Frihed (tidligere PEGIDA).

Kilder: Nyeborgerlige.dk, B.T., Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Nordsjællands Lokalavis, Politiken, Ritzau, TV2 Lorry.

FacebookTwitter