PORTRÆT Naser Khaders politiske karriere i seks citater

Fra De Radikale over Ny Alliance til De Konservative. Naser Khader er tilbage i dansk politik.

Naser Khader sad i perioden 2001-2011 i Folketinget for tre forskellige partier. Nu vil han gøre comeback for De Konservative. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Naser Khader har haft en tumultarisk politisk karriere, der foreløbig blev afsluttet i 2011.

Nu er Naser Khader tilbage i dansk politik. Han er således De Konservatives nye spidskandidat i Østjyllands Storkreds, når der senest i september i år skal afholdes folketingsvalg.

De største højdepunkter i den tidligere radikale, liberale og konservative MF'ers karriere fandt sted i forrige årti, og DR Nyheder tegner her et portræt af Naser Khader ved at fokusere på seks udvalgte citater fra Khader selv.

- Elsebeth, du går islamisternes ærinde! Det er lige noget, de kan bruge i deres kamp for at tvinge flere kvinder til at gå med tørklæde.

Det skrev Naser Khader i 2007 i en intern mailtråd i den radikale folketingsgruppe, efter at partifællen Elsebeth Gerner Nielsen i forbindelse med en radikal kampagne om danske værdier havde ladet sig fotografere med et muslimsk tørklæde.

Det blev det største og sidste interne opgør, Naser Khader tog i Det Radikale Venstre. Kort tid efter forlod han partiet og stiftede Ny Alliance.

Forinden havde han været en stor stjerne hos De Radikale, og flere andre partier havde sågar forsøgt at få fingrene i ham.

Selv daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) prøvede på et tidspunkt at kapre ham til Venstres folketingsgruppe, og Centrumdemokraterne tilbød i 2006 Naser Khader formandsposten i partiet.

CD fik endda lavet en undersøgelse, der viste, at man med Khader som formand ville stryge direkte i Folketinget med hele 20 mandater.

Kritikken af Elsebeth Gerner Nielsen var langt fra Naser Khaders første interne kontrovers i den radikale gruppe. I 2006 måtte den daværende R-leder Marianne Jelved eksempelvis sætte Khader godt og grundigt på plads, da han lagde afstand til Jelveds ultimative linje.

Naser Khader mente, at De Radikale kunne blive nødt til at acceptere skattestop, 24-års regel og den daværende skolepolitik for at komme i regering. Men nej, sagde Jelved, det er "ultimative krav".

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)

- Vi føler os politisk hjemløse, og det tror vi også, at der er mange, der gør i øjeblikket.

Sådan lød det, da Naser Khader i maj 2007 stiftede partiet Ny Alliance sammen med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Khader og Samuelsen havde brudt med De Radikale for at danne et nyt parti, mens Seeberg havde sagt farvel til De Konservative.

Det nystiftede parti havde som erklæret mål at gøre op med blokpolitikken i dansk politik og håbede på at kunne få de nødvendige mandater, der skulle til for at gøre op med VKO-flertallet.

Det startede da også fantastisk for det nye parti:

Flere meningsmålinger gav i løbet af 2007 Ny Alliance den nødvendige opbakning, der skulle til for at bryde med VKO-flertallet og tvinge daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at tage hensyn til Ny Alliance, hvis han ville fortsætte som landets statsminister.

Samtidig strømmede medlemmerne til det nye parti, som allerede på dag to i partihistorien havde over 5.000 medlemmer.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006.

- Han er et svin.

De hårde ord kom fra Naser Khader under valgkampen i efteråret 2007, da Se og Hør med chefredaktør Henrik Qvortrup i spidsen skrev en historie om, at Khader skulle have fået lavet sort arbejde i forbindelse med opførelsen af et plankeværk.

Naser Khader vandt senere over Se og Hør i en retssag, og ugebladet måtte beklage historien. Under valgkampen i 2007 var skaden imidlertid allerede sket.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)

Naser Khader og Ny Alliance fik heller ikke mere vind i sejlene, da Khader under et skæbnesvangert vælgermøde i Kalundborg i selskab med Dansk Folkepartis daværende formand, Pia Kjærsgaard, havde store problemer med at forklare Ny Alliances skattepolitik.

En deltager ved valgmødet ville gerne have et eksempel på, hvad Ny Alliances forslag om en flad skat på 40 procent egentlig betød, og det voldte Naser Khader store problemer.

- Jeg forstår simpelthen ikke dit spørgsmål, sagde han blandt andet.

Ved folketingsvalget i november 2007 opnåede Ny Alliance fem mandater, og VKO-flertallet kunne bestå.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)

- Jeg har simpelthen ikke hjertet med længere.

I januar 2009 havde Ny Alliance skiftet navn til Liberal Alliance, og Naser Khader kunne ikke længere kende sig selv i det parti, han havde været med til at stifte, forklarede han.

Han havde i længere tid været forbeholden og skeptisk over for partiets tiltagende "liberalistiske" linje, lød begrundelsen for, at han forlod partiet, overlod lederskabet til Anders Samuelsen og blev løsgænger i Folketinget.

Forud for Naser Khaders farvel havde andre af partiets profiler ligeledes forladt partiet.

Medstifter Gitte Seeberg sagde farvel i januar 2008 efter uenighed om partiets linje i asylpolitikken, og kort tid efter skiftede Malou Aamund til Venstre.

I juni 2008 blev Jørgen Poulsen ekskluderet af Ny Alliance efter kritik af partiets nej til at indføre euroen i Danmark og Saxo Banks indflydelse på Ny Alliance.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)

- Det Konservative Folkeparti er mit sidste politiske stop.

Naser Khader blev i marts 2009 optaget i De Konservatives folketingsgruppe, som han altså endnu engang håber at kunne blive en del af, når der senere i år afholdes folketingsvalg.

Han blev udnævnt til udenrigsordfører og gjorde blandt andet opmærksom på sig selv, da han på partiets sommergruppemøde i 2009 foreslog at indføre et forbud mod at bære de muslimske klædedragter burka og niqab i det offentlige rum.

Den daværende VK-regerings egne jurister vurderede dog, at sådan et forbud er i strid med grundloven, og det fik Naser Khader til at droppe forslaget.

Ønsket om et burkaforbud fik dog den tidligere regering til at nedsætte et decideret burkaudvalg, som skulle undersøge, hvor mange personer, der rent faktisk bruger burka i Danmark.

Flere ministerier og styrelser blev inddraget i udvalgets arbejde, men kunne i sidste ende blot udpege ganske få eksempler på, at brugen af burka havde skabt problemer.

To et halvt år efter Naser Khaders skifte til De Konservative var det slut. Khader opnåede ikke genvalg til Folketinget ved valget i september 2011 og forlod - midlertidigt, viser det sig nu - dansk politik.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)

- Christiansborg er en af Danmarks mest spændende arbejdspladser og demokratiets højborg. Men jeg har været der i ti år og synes, at det er nok. Jeg har aftjent min værnepligt.

Sådan sagde Naser Khader i DR-programmet Bag Borgen i februar 2013. Han havde et par måneder efter folketingsvalget i 2011 takket ja til en stilling som fellow i den amerikanske tænketank Hudson Institute i Washington DC.

Her to år senere er han dog klar til at genoptage sin politiske værnepligt.

Efter folketingsvalget i 2011 og helt frem til i dag er han blevet flittigt brugt som mellemøstekspert og debattør i medierne, og han optræder desuden som radiovært i det prisvindende "Arabiske stemmer" på P1 sammen med Steen Nørskov.

Sidste år var han desuden at finde i DR-programmet "Akkari og Khader" sammen med sin tidligere modstander under Muhammed-krisen, eks-imamen Ahmed Akkari.

Naser Khader som radikalt folketingsmedlem i 2006. (© DR)