PORTRÆT Ny udenrigschef er mest kendt som ung og uerfaren

Mogherini kan sende en varm tanke til sin premierminister efter nomineringen til posten som EUs udenrigschef.

Federica Mogherini er EU's nye udenrigschef. (Foto: GIUSEPPE ARESU © Scanpix)

Omdrejningspunktet i beskrivelsen af Federica Mogherini, som lørdag er blevet nomineret til posten som EUs udenrigschef, har været, at hun mangler politisk erfaring.

Sandt er det, at hendes politiske karriere på regeringsniveau har været særdeles kort - fem måneder - men graver man lidt dybere i den 41-årige italieners fortid, ser man også, at i hvert fald det faglige - udenrigspolitikken - har været centrum i hendes politiske arbejde.

Selv har hun besvaret kritikken med et smil på læben.

- Grøn? For en kvinde på min alder er det et kompliment, sagde hun til Der Spiegel i juli.

Renzi lobbyede for hende

Hun blev første gang valgt til parlamentet i hjemlandet i 2008. Som medlem af regeringen har hun siddet siden februar i år, da Italiens nyvalgte premierminister, Matteo Renzi, valgte hende som udenrigsminister frem for mere erfarne alternativer.

Renzi står også bag kampagnen for Mogherini til posten som udenrigschef, og den har han haft succes med i euforien over sit partis historisk stærke valg til EU-Parlamentet.

Federica Mogherini, gift og mor til to piger, har studeret statskundskab, og dengang viste hun med sin afsluttende specialafhandling særlig interesse for Mellemøsten, som siden har været et af hendes primære interesseområder.

Kendt for sin handlekraft

Den kommende udenrigschef indledte sin politiske karriere i en socialistisk ungdomsbevægelse i hjemlandet og i periferien af EU-systemet, i Europæisk Ungdomsforum, med interesse for menneskerettigheder og international politik.

Hun er kendt for sin handlekraft. Nogle gange går det lidt for hurtigt, som da hun i 2012 om den to år yngre Renzi - dengang borgmester i Firenze - skrev på Twitter, at han endnu har meget at lære om udenrigspolitik.

Den besked fik hun slettet fra det sociale medie, ligesom et foto, hvor hun poserer sammen med den tidligere palæstinensiske leder Yasser Arafat, blev fjernet fra en blog.

For blød over for Rusland

Mogherinis mangel på erfaring har måske været mest tydelig i hendes slingrekurs omkring konflikten i Ukraine, hvor hun er blevet beskyldt for at være alt for blød over for Rusland.

Det var efter massiv kritik fra Østeuropa nær ved at koste hende chancen for EU-topposten, men siden fik hun reddet sin chance ved at skifte kurs til en anderledes hård linje mod Moskva.

/ritzau/

FacebookTwitter