PORTRÆT: Søren Gade er Venstres dark horse

Søren Gade nævnes nu som formandskandidat. Han har en solid politisk bagage med sig, men slæber også på flere skandalesager.

Søren Gade, engang blandt Venstres mest populære ministre. Nu, måske kommende formandskandidat i Venstre. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Endnu afviser han selv, at han skulle være kandidat til formandsposten i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen. Men ifølge DR's oplysninger arbejder en kreds af partifæller på Christiansborg flittigt på at få kørt den folkekære Søren Gade i stilling.

Skulle det lykkes at få ham opstillet - og valgt - får Venstre en formand, der ikke sidder i Folketinget, og som har været væk fra dansk toppolitik i små fire år.

Skandalesager

Søren Gade slæber desuden en bagage af skandalesager med sig.

I februar 2010 forlod han efter knap seks år posten som forsvarsminister i kølvandet på flere skandalasager i forsvaret.

Det drejede sig dels om den såkaldte jægerbog, der også kostede daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet. Dels lækagen af danske jægersoldaters Irak-mission.

Den 51-årige cand.oecon. var i sin tid blandt VK-regeringens mest populære ministre. Men skandalesagerne fik Søren Gade til at trække sig som minister og han forlod politik fuldstændig.

Efter balladen holdt Venstremanden sig en tid helt ude af mediernes søgelys, mens det blandt andet rygtedes, at han var i spil til et job som international våbenlobbyist.

Irak-Kommissionen

Men det blev landbruget, der fik fat i den populære eksminister: Fra maj 2012 kunne Gade kalde sig administrerende direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til mit nye job og går til opgaven med ydmyghed, sagde Søren Gade i den forbindelse.

Blandt overvejelserne for og imod Søren Gade som mulig formandskandidat har også været, at Gade står over for afhøringer i den Irak-Kommission, der blev nedsat i 2012.

Søren Gade blev første gang valgt til Folketinget i 2001. Ved valget i 2007 opnåede den daværende forsvarsminister 24.000 personlige stemmer.