Poul Nyrup på S-kongres: Vi har ikke altid været enige – men det er vi nu

Den tidligere statsminister omfavner betingelsesløst Mette Frederiksens udlændingekurs og samarbejdet med Dansk Folkeparti.

Tidligere S-formand og statsminister Poul Nyrup Rasmussen talte lørdag på partikongressen i Aalborg. Her takker nuværende partiformand Mette Frederiksen for talen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der var 100 procent opbakning fra en tidligere statsminister til en statsministerkandidat på Socialdemokratiets kongres i Aalborg.

Her gik Poul Nyrup Rasmussen på talerstolen med et klart budskab til partiets nuværende formand, Mette Frederiksen, om, at hendes nye kurs for partiets udlændingepolitik er den helt rigtige.

- Der er grænser for hvor mange hvert enkelt land kan tage. Også for Danmark. Jeg er enig. Sådan er det, sagde Poul Nyrup Rasmussen, der tidligere har været en markant kritiker af eksempelvis Helle Thorning-Schmidts udlændingelinje.

- Det har vi ikke altid været enige om i vort parti, skal jeg hilse og fortælle jer. Men det er vi nu, sagde den tidligere statsminister og S-formand.

Enig i kursen

Socialdemokratiet har siden folketingsvalget sidste år, hvor Mette Frederiksen samtidig overtog formandskabet fra Helle Thorning-Schmidt, stemt for en lang række udlændingestramninger.

På årets socialdemokratiske partikongres i Aalborg er netop kursen på udlændingeområdet blevet diskuteret heftigt. Flere partimedlemmer er bekymrede for kursen, mens andre bakker fuldtonet op.

Nu henter Mette Frederiksen så støtte fra et markant koryfæ i Socialdemokratiet i form af Poul Nyrup Rasmussen – hvis tale i øvrigt høstede markant større bifald end partiformandens egen tale gjorde i går.

Også Mette Frederiksens tilnærmelser til Dansk Folkeparti, som S-formanden er kommet med i de seneste uger, får tilsyneladende fuldtonet opbakning fra Poul Nyrup Rasmussen.

Uden direkte at nævne Dansk Folkeparti sagde den tidligere statsminister:

- Jeg er meget enig i den kurs om samarbejde og mere velfærd, som Mette har sat. Det er vores formand, og det er hendes kurs. Og det er også min kurs og vores kurs.

- Vi må samarbejde med alle partier for at løfte velfærden. For de mange, der trænger, for de mange, der har brug for det. For de udsatte, de offentligt ansatte, de psykisk sårbare. Vi svigter ikke, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Et lettet hjerte

Opbakningen kom fra en mand, der ellers især er husket for de berømte ord til netop Dansk Folkeparti, som blev udtalt fra Folketingets talerstol i 1999:

- Stuerene, det bliver I aldrig.

Efter sin tale ønskede Poul Nyrup Rasmussen ikke at uddybe bemærkningerne i sin kongrestale over for de tilstedeværende journalister eller svare på, om han tog fejl, da han slog fast, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene.

- Jeg har talt, og jeg har lettet mit hjerte, lød det fra Poul Nyrup Rasmussen, inden han forlod kongrescentret i Aalborg.

Facebook
Twitter