PR-formand: Lobbyist som folketingsvikar er ikke kønt for folkestyret

Carsten Hansen kritiseres for at sætte sit lobby-job på standby for at være vikar i Folketinget.

Den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Hansen vender 3. april tilbage til Folketinget, når han skal være barselsvikar for partifællen Trine Bramsen. I mellemtiden sætter han sit arbejde som lobbyist på pause, og det møder kritik. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det har vakt opsigt, at tidligere minister og socialdemokratisk gruppeformand Carsten Hansen sætter sit arbejde som lobbyist på pause for en kort bemærkning for at vende tilbage til Folketinget som barselsvikar for partifællen Trine Bramsen.

Hverken Carsten Hansen selv eller Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, ser nogen interessekonflikter ved vikariatet. Men Kresten Schultz Jørgensen, der er formand for brancheforeningen for konsulentvirksomheder inden for public relations, Public Relations Branchen, er skeptisk.

- Set udefra er det her ikke kønt på folkestyrets eller PR-branchens vegne. Vi ønsker nogle faste regler for det her, siger Kresten Schultz Jørgensen.

Han har selv arbejdet som både ministersekretær, taleskriver, chefredaktør og lobbyist. I dag er han selvstændig rådgiver. Han ser heller ikke noget problem i, at en politiker bliver lobbyist.

- Men man kan ikke gøre det samtidig. Man kan ikke springe frem og tilbage over hegnet med kort varsel. Det får mennesker til at rejse spørgsmålet, om ens integritet og ens uafhængighed er helt på plads.

- Carsten Hansen er i gråzonen. Det er ikke noget, vi bryder os om i brancheforeningen, og jeg bryder mig personligt slet ikke om, at man sådan lige sætter sit lobbyist-arbejde på standby i nogle måneder for at arbejde politisk. Sådan spiller klaveret ikke, siger Kresten Schultz Jørgensen.

Sætter lobby-arbejde på pause

Carsten Hansen var folketingsmedlem fra 1998 til valget i 2015, hvor han efter fire år som minister for by-, bolig- og landdistrikter ikke opnåede genvalg. Siden har den 61-årige fynbo arbejdet som lobbyist og dermed varetaget forskellige virksomheder og organisationers interesser.

Da han for et år siden meddelte, at han ikke ville stille op til Odense Byråd, gav han følgende forklaring til TV2/Fyn:

- Man kan ikke både være valgt til et demokratisk råd og så samtidig arbejde med at varetage politiske interesser for private firmaer og kommunale institutioner.

Her et år senere mener Carsten Hansen ikke, at hans et år gamle udtalelse spænder ben for et kort gensyn med Christiansborg.

- Hvis man opstiller til byrådet, bliver man valgt for en fireårig periode – og det var ikke foreneligt med det job, jeg havde. Nu kan jeg holde en lille pause fra mit daglige job, og så kan jeg være stand-in på Christiansborg i nogle måneder, indtil barselsorloven er overstået, og så kan jeg genoptage mit job igen, sagde Carsten Hansen i går til DR Nyheder.

Han vil med henvisning til "forretningshemmeligheder" ikke oplyse, hvem hans kunder er - men han forsikrer, at han ikke er lobbyist i de måneder, han er folketingspolitiker.

Men man kan ikke i praksis sætte sit lobby-arbejde på pause i nogle måneder og så vende tilbage til de samme kunder, mener Kresten Schultz Jørgensen:

- Alle og enhver kan regne ud og have en mistanke om, at fristelsen for, at man også arbejder politisk, mens man er folketingsmedlem, den er rigtig stor. Jeg ved ikke, hvordan man lukker sine projekter ned i tre måneder og hermetisk lukker kontakten til sine kunder. Man kan godt sige, man gør det, men i praksis er det nærmest umuligt, siger han.

Klare regler efterlyses

Diskussionen om politikere og lobbyister er langt fra ny, og flere har efterlyst klare regler på området. Mads Christian Ebbesen fra kommunikationsbureauet Policy Group er en af dem. Han har skrevet bøger om publiuc affairs og har undervist i det som ekstern lektor på Københavns Universitet og Roskilde Universitet.

- Der er behov for retningslinjer og nogle regler for, når man har været topminister og træder ud for at udøve indflydelse på det system, man har været en del af, siger han og efterlyser et udkast fra Folketingets Præsidium med folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) i spidsen.

Men det er et liberalt erhverv at være lobbyist, og man må også have en tro på, at de folkevalgte selv er i stand til at adskille de to roller, tilføjer Mads Christian Ebbesen.

Er det realistisk, at man sætter sin lobbyist-virksomhed på pause i en periode?

- Det kan man jo godt teoretisk set. Det kræver selvfølgelig, at man opsiger sine kontrakter og ikke bare holder en lang weekend, hvorefter man fortsætter sine kontrakter med den viden, siger Mads Christian Ebbesen.

Carsten Hansen skiftede i 2015 ministerposten ud med først et job i lobbyfirmaet Rud Pedersen og er siden blevet selvstændig lobbyist.

Det er vigtigt, at politikere har mulighed for at tage "et almindeligt hverv", efter de har været på tinge, understreger Henriette Søltoft, der er branchedirektør i Dansk Industris branchefællesskab, DI Videnrådgiverne.

Hun har været med til at udforme et sæt etiske principper for god lobbyisme sammen med Public Relations Branchen. Hun vil ikke tale specifikt om Carsten Hansen, men siger generelt:

- Når du er i kontakt med det politiske system, skal du være tydelig om, hvem du repræsenterer. Så længe man overholder de principper, så kan jeg ikke se problemet.