Pragmatisk Skipper: Vi tager kun ét udlændingekrav med til finansloven

Men Enhedslisten sender også en advarsel til Socialdemokratiet.

Pernille Skipper på scenen under Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen i København i dag. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Når Enhedslisten mandag møder op i forhandlingslokalerne i Finansministeriet for at trække regeringen i en mere rød retning, sker det med ét krav - og kun ét - på udlændingeområdet: Det skal være lettere at få permanent opholdstilladelse.

At partiet ikke har flere med, skyldes ifølge Pernille Skipper, partiets politiske ordfører, to ting. Dels er udlændingepolitikken ikke nødvendigvis et emne, der skal forhandles hjem i finansloven. Dels er det et udtryk for, at partiet går ind i forhandlingerne med en pragmatisk tilgang.

- Vi har formået at tage rollen som vagthunden i dansk politik. Det klassiske Enhedslisten. Det kan vi stadig. Vi holder ministre i ørerne. Vores retsordfører render rundt og jagter Nick Hækkerup i teledatasagen, som gjaldt det hendes liv, siger Skipper og fortsætter:

- Den rolle kan vi opfylde, samtidig med vi indgår i forhandlingerne. Kald det pragmatisk. Selvfølgelig er Enhedslisten et meget pragmatisk parti.

Skipper har hemmeligt bagkatalog gemt i skuffen

Konkret vil Enhedslisten arbejde for, at reglerne for optjening af permanent opholdstilladelse bliver gjort mere lempelige. I dag er det sådan, at kun et almindeligt fuldtidsarbejde tæller med ved ansøgninger om permanent opholdstilladelse.

Det betyder ifølge Enhedslisten, at flygtninge og indvandrere får et incitament til at vælge et lavtlønnet, ufaglært arbejde frem for at gå i gang med en uddannelse. Det vil partiet have ændret på.

Men det er samtidig det eneste, som Enhedslisten lægger på bordet i de indledende forhandlinger, siger Pernille Skipper. Partiet har dog et bagkatalog af ideer, der kan bringes i spil. Men det katalog holder Enhedslisten indtil videre tæt til kroppen.

- Vi kommer i hvert fald til at prøve i de her finanslovsforhandlinger at ændre reglerne, så man har et incitament til at bidrage til det danske samfund, siger Pernille Skipper.

Alle de ting, I ikke har med i jeres finanslovsudspil - er det et resultat af, I ikke tror på, I kan få det igennem?

- Absolut ikke. Vi har lavet et finanslovsudspil, der indeholder en række hovedkrav. Vi arbejder med bagkataloger og bag-bag-kataloger, så hvis noget bliver hældt ned af brættet, så har vi alternativer.

Øjner strategisk åbning hos Mette F

Hvis du tror på lempelser, hvorfor er der så ikke flere krav?

- Jeg hader det ord (lempelser, red.). Vi kommer til at fokusere på det med forslaget i finanslovsforhandlingerne, men vi ved godt, at der er et flertal for det, der bliver kaldt den stramme udlændingepolitik, men vi kommer til at blive ved med at slås for det her, siger Pernille Skipper og fortsætter:

- Jeg ser en strategisk åbning i det, Mette Frederiksen siger på talerstolen. Hun siger, hun vil stå fast på den brede udlændingepolitik. Men så siger hun, at der er områder, hvor hun siger, det ikke giver mening. Det kommer vi til at afsøge.

Pernille Skipper refererer til her til områder såsom Sjælsmark og opholdstilladelse. Udlændingepolitik, som ikke koster penge at implementere.

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede tirsdag Folketinget ved at sige, at regeringen står fast på den udlændingepolitik, der er et massivt flertal for.

- Jeg vil sige helt klart til befolkningen: I kan have tillid til, at jeg vil føre den stramme udlændingepolitik, som et flertal bakker op om, sagde Mette Frederiksen i åbningsdebatten.

Regeringen har en forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner, som skal imødekomme partiernes ønsker i forhandlingerne. Men den ramme er slet ikke stor nok, mener Pernille Skipper.

- Det er for få penge til, at det kan mærkes. Det bliver en slåskamp. Jeg ved, at vi ikke både kan få et løft i velfærden, der kan mærkes, og markante grønne aftryk, så en del af forhandlingerne bliver at udvide det rum, der kan forhandles om, siger Pernille Skipper.

Regeringen tager hul på forhandlingerne i begyndelsen af næste uge, hvor samtlige af folketingets partier er inviteret til såkaldte sættemøder. Her aftales det videre forhandlingsforløb.

Enhedslistens årsmøde fortsætter frem til søndag eftermiddag.