Pres fra borgmestre og organisationer: Gratis færger og højere skattefradrag skal gøres permanent

Flere borgmestre og folketingspolitikere vil gøre coronatiltag permanente.

Flere partier i Folketinget mener det er en god idé at gøre coronatiltag, med gratis færger og højere skattefradrag på udlejning af sommerhus, permanent. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Ferie i det danske sommerland skal fortsat være lige så attraktivt, som det blev i år, i lyset af coronakrisen.

For at øge turismen i Danmark afsatte regeringen sammen med et bredt flertal i Foketinget 700 millioner kroner til en sommerpakke.

Pengene gik blandt andet til gratis færgeafgange og højere skattefradrag for at udleje sommerhuse.

Og ifølge Steffen Damsgaard formand for landdistrikernes fællesråd har tiltagene virket efter hensigten:

- Vi kan se, at der er langt flere, der har taget turen til vores øer. Det har været med til at understøtte det erhvervsliv der er, den restauration de turistaktører, der er på øerne. Derudover har vi set, at der er en stigende interesse for at leje sommerhuset ud, fordi der er et økonomisk incitament.

Dorthe Winther er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer. Hun mener også, at tiltagene har hjulpet, men for hende er det vigtigt, at det ikke kun bliver i højsæsonen.

- Vi går ind for at gøre coronatiltagene permanente - men skal det være med gratis færgebilletter, skal det være året rundt og ikke kun i højsæsonen. Dermed håber vi at kunne trykke turiststrømmen ud over hele året, i stedet for at alle kommer på samme tid.

Gratis færger og mindre til skat

Skattefradraget for udlejning af sommerhuse blev under coronakrisen hævet fra 40.000 kroner årligt til 60.000 kroner og en færgebillet var gratis, hvis du gik ombord eller fik selskab af din cykel.

Og hvis det står til Tonni Hansen (SF), borgmester Langeland, skal det fortsætte på den måde i fremtiden:

- Vi har 3.500 sommer- og fritidshuse på Langeland, og stort set alt har været booket. Derfor bakker vi op om fradraget på 60.000 kroner i håbet om, at det vil stimulere flere til at leje deres hus ud til turister.

Tonni Hansen fortæller også, at de gratis færgeafgange har fået antallet af besøgende børnefamilier til at stige på Strynø.

Han er ikke den eneste borgmester, der gerne ser flere turister i de lokale supermarkeder i fremtiden og derfor vil have gjort tiltagene permanente.

- Vi har kunnet udleje 40 procent flere sommerhuse, end vi har kapacitet til, så kan fradraget på 60.000 få flere til at leje deres huse ud til turister, kan vi få endnu mere gang i hjulene, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester på Lolland.

Han peger dog på, at flere øer var pressede i højsæsonen:

- Vores øer har været presset af for mange turister pga. gratis færgebilletter – men kunne vi få gratis billetter hele året, sagde jeg ikke nej.

I Guldborgsund Kommune er borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) også glad for tiltagene, der blev gjort. Han mener, at man skal starte med et år.

- Rigtig mange erhvervsdrivende har fortsat økonomiske udfordringer på grund af corona, og derfor er det hjælp til selvhjælp at holde fast i coronatiltagene i et år.

Borgmestre og organisationer håber på, at sommerhusejere også i fremtiden vil have et højere skattefradrag på udlejning af deres sommerhuse. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Velvilje i Folketinget

Om du igen til næste år kan stille dig i kø til færgen uden at skulle have pungen op af lommen er ikke besluttet endnu. Men flere partier på Christiansborg er villige til at gøre coronatiltagene permanente, og derfor vil det måske være lettere at få fingre i et sommerhus fremover.

- Den gratis færgetransport - ikke mindst til vores småøer - har vist sit værd. Og sommerhusudlejningen slår jo rekord. Så hvorfor ikke gøre det nemt og bekvemt og billigere at holde ferie i Danmark, siger Enhedslistens ordfører for landdistrikter og øer, Henning Hyllested.

Alternativets folketingsmedlem Torsten Gejl er enig med Enhedslisten. Han peger på, at det er godt for klimaet og CO2-regnskabet.

Også Nye Borgerlige er åbne for at beholde det højere skattefradrag på sommerhusudlejning.

Både Venstre og Socialdemokratiet og Radikale Venstre er positive overfor tiltagene, men alle tre partier afventer en evaluering af, hvilken effekt de har haft. Først der vil de lægge sig fast på, hvad de mener, der skal ske.

- Det er dejligt, at danskerne har opdaget, at Danmark er et dejligt ferieland. Nu skal vi have evalueret corona-tiltagene, og viser de sig, at de også fremover vil give mere liv på øerne og i yderområderne, så vil jeg ikke afvise, at vi gør dem permanente, siger socialdemokratiets ordfører for landdistrikter og øer, Lennart Damsbo-Andersen.

Facebook
Twitter