Presset minister afviser at have ignoreret DF-krav om muslingekvoter

Et flertal kritiserer fiskeriministeren for at have trukket nye muslingekvoter i langdrag.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) afviser, at hun har ignoreret et ønske fra et flertal i Folketinget om at indføre skærpede regler for muslingefiskeriet i Limfjorden hurtigere. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

En aftale om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeri i Limfjorden er blevet omdrejningspunkt i en strid mellem fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) og et flertal i Folketinget.

Ministeren beskyldes for at have trukket den skærpede lovgivning i langdrag, mens en storfisker fortsat har kunnet handle kvoter til at fiske blåmuslinger og østers - og samtidig beskyldes ministeren også for indirekte at beskylde fiskeriordførere fra både oppositionen, støttepartiet Dansk Folkeparti og regeringspartiet De Konservative for ikke at tale sandt.

Striden kan ende med kritik i form af en næse til ministren, har DF ladet forstå. Men på et samråd i dag fastholder Eva Kjer Hansen, at hun ikke har trukket lovgivningen i langdrag og overhørt flertallets ønske.

- Vi kunne sagtens have aftalt en anden tidsplan for det her forløb. Det havde jeg gerne gjort, hvis det var blevet rejst, så det er rigtig ærgerligt, at det ikke er blevet gjort undervejs, siger Eva Kjer Hansen på samrådet.

Stridens kerne er en politisk aftale fra juni sidste år, hvor alle ni partier i Folketinget blev enige om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Formålet var at støtte de små fiskere frem for storfiskerne - også kaldet kvotekonger.

Aftalen blev indgået i juni, men reglerne trådte først i kraft i december. I mellemtiden har en storfisker handlet kvoter til at fiske blåmuslinger og østers, så fiskerens kvoter overstiger det loft, som partierne aftalte i juni.

Imens pressede fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) med egne ord på for at få reglerne til at træde i kraft hurtigst muligt - og også gerne med tilbagevirkende kraft.

Men Eva Kjer Hansen afviser, at Ib Poulsen eller andre ordførere over for hende har udtrykt ønske om, at reglerne skulle træde hurtigere i kraft. Hun mener, at hun første gang hørte ønsket i november.

DF-ordfører: Ministeren siger, at jeg ikke taler sandt

På samrådet lufter Ib Poulsen sin frustration over, at ministeren indikerer, at han ikke taler sandt, når han hævder at have rejst sagen over for hende før november.

- Der er seks-syv ordførere, der kan huske, at det er blevet rejst som et ønske, men ministerens hukommelse rækker ikke til det, konstaterer Ib Poulsen.

Eva Kjer Hansen opremser en række referater af møder med fiskeriordførerne i løbet af sensommeren og efteråret, hvor det ikke er blevet noteret, at Ib Poulsen eller andre ordførere har presset på for en hurtigere implementering af muslingeaftalen.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke gør indtryk, at et flertal i Folketinget har en anden opfattelse af forløbet, svarer Eva Kjer Hansen:

- Det gør et stort indtryk på mig, at så mange giver udtryk for en opfattelse af et andet forløb end det, vi i ministeriet kan afdække. Det er rigtig ærgerligt, at det har været forløbet, og jeg har kun kunnet ønske mig, at vi havde fået snakket om det her undervejs og så i fællesskab havde kunnet aftale en anden tidsplan, siger hun.

- Jeg hører gerne, hvad det er, jeg har overset. For så vil jeg være den første til at undskylde og beklage, hvis vi har sjusket med noget i ministeriet.

Facebook
Twitter