Principiel sejr til lesbiske

Lesbiske og enlige får ret til lægehjælp til kunstig befrugtning. Et flertal i Folketinget fastholdt i dag beslutningen fra sidste uge.

Lesbiskes muligheder for at få lægehjælp til at få børn har optaget sindene på Christiansborg i årevis. (Foto: © Cat Gwynn, Scanpix- Corbis)

Lesbiske og enlige får ret til lægehjælp til kunstig befrugtning. Et flertal i Folketinget fastholdt i dag beslutningen fra sidste uge.

Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti forsøgte at få ophævet beslutningen, men det afviste et stort flertal af Folketingets medlemmer, der i denne sag ikke var bundet af partilinjen.

Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther forsøgte at få beslutningen ændret, så de enlige og lesbiske ikke kunne få behandlingen på de offentlige sygehuse, men det var der heller ikke flertal for.

Ministre undlod at stemme

87 folketingsmedlemmer stemte for, at enlige og lesbiske skal have de samme rettigheder som heteroseksuelle par, 83 stemte imod.

Da hele loven, som også forlænger den periode, man kan opbevare befrugtede æg i, fra 2 til 5 år, kom til afstemning, stemte 86 for, 61 imod og 21 undlod af stemme. Det var blandt andre ministrene, der undlod at stemme. Venste og Det konservative Folkeparti har været dybt uenige om sagen.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen måtte således undlade at stemme for en lov, han selv har fremsat.

ExternalContent