Pris for undersøgelse af fratrådt SSI-chef: Over ti millioner kroner

Kammeradvokatens undersøgelse af den tidligere direktør for Statens Serum Institut har mødt kritik.

Det har kostet et tocifret millionbeløb at undersøge Mads Melbye, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Kammeradvokatens meget omtalte undersøgelse af Mads Melbye, tidligere direktør for Statens Serum Institut, har kostet over ti millioner kroner.

Det fremgår af et folketingssvar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Kammeradvokaten indledte en undersøgelse for at afklare en række spørgsmål om blandt andet habilitet ved aftaler og eventuelle brud på databeskyttelsesregler.

Direktør fratrådte sin stilling

Undersøgelsen mundede ud i, at Kammeradvokaten anbefalede at indlede en tjenestemandssag mod Mads Melbye. Han fratrådte kort efter sin stilling som direktør for Statens Serum Institut.

Der blev ifølge Kammeradvokaten fundet 'alvorlige' overtrædelser af habilitetsregler i forbindelse med ansøgninger om hiv-patenter og forhandlinger om en licensaftale med Serum Institute of India.

Kammeradvokatens undersøgelse har ført til kritik, der er beskrevet i flere medier. Især fordi sagen har kørt under coronakrisen.

Beskriver sagen som en magtkamp

I april skrev seks forskere ifølge Berlingske et brev til Folketingets Sundhedsudvalg. Heri kaldte de forløbet 'overordentligt skadeligt af flere årsager'.

Tidligere havde Weekendavisen beskrevet sagen som en magtkamp mellem Mads Melbye og Sundhedsministeriets departementschef.

I maj beskrev Weekendavisen på baggrund af anonyme kilder i Statens Serum Institut, at de ansatte følte sig dårligt behandlet af Kammeradvokatens jurister.

- Det hele er så grimt, og medarbejderne behandles respektløst.

Undersøgelsen blev ikke sendt i udbud

Mads Melbye har selv erklæret sig for uforstående og rystet over, at Kammeradvokaten skulle indlede en undersøgelse.

Magnus Heunicke er ligeledes blevet spurgt om, hvorfor opgaven med at udføre advokatundersøgelsen ikke blev sendt i udbud.

Ministeren har ikke fundet grundlag for dette. Han lægger til grund, at formålet med aftalen med Kammeradvokaten blandt andet er 'at give staten mulighed for at udnytte de tværgående faglige synergier, der følger af, at statens advokatopgaver som udgangspunkt løses samme sted'.

/ritzau/

Facebook
Twitter