Priser på sygehusmedicin sænkes med 12,5 procent

Listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 procent over fire år. Det er et resultat af nye aftaler.

- Lavere priser på medicin gør en forskel i hverdagen ude på vores sygehuse, fordi vi får mere sundhed for pengene, og kan tilbyde behandlinger med den nyeste medicin, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Sundhedsministeriet- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen er tirsdag blevet enige om to nye aftaler, der betyder lavere priser på medicin.

Listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 procent over fire år. Samtidig sættes der loft over priserne på medicin på apotekerne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger om aftalerne:

- Lavere priser på medicin gør en forskel i hverdagen ude på vores sygehuse, fordi vi får mere sundhed for pengene, og kan tilbyde behandlinger med den nyeste medicin.

- Det her er et meget stærkt resultat, der sørger for, at vi i alt får 15 procent billigere medicin til vores sygehuse i de kommende år end vi ville have fået uden aftalen.

- Derudover er jeg rigtig glad for at vi sikrer, at priserne på den medicin, man køber på apotekerne ikke stiger. Det giver en vigtig tryghed, især for de mange danskere med kroniske sygdomme, der hver dag bruger receptpligtig medicin, siger Ellen Trane Nørby.

Priser sat ned før

Den nye aftale betyder, at maksimalprisen på medicin på apotekerne ikke stiger indtil 1. april 2022. Det vil sige, at der indføres et loft over priserne, så de ikke stiger yderligere. Priserne kan dog fortsat sættes ned i perioden.

Den nye aftale på sygehusområdet lægges oven i en tidligere aftale, som betød en sænkelse af listepriserne på 2,5 procent. I alt betyder den nye aftale dermed, at listepriserne på sygehusmedicin samlet set bliver 15 procent lavere i perioden 2019 til 2023.

Ida Sofie Jensen, der er koncernchef i Lægemiddelindustrien (LIF), siger, at aftalerne sikrer stabilitet for producenterne. De kender nu både priser og får vished for, at deres lægemidler kommer ud til de danske patienter.

- De nye aftaler vil dæmpe prisudviklingen på medicin og skabe ro og forudsigelighed om medicinprisernes betydning for udgiftsudviklingen.

- Det har været to lange og hårde forhandlinger, men så har vi til gengæld fået lange aftaler, der skaber ro og forudsigelighed omkring industriens rammevilkår, siger Ida Sofie Jensen.

Medicinpriser

  • Det er femte gang, at parterne indgår en frivillig aftale om at sikre lavere priser på medicin. Det er sket fem gange for primærsektoren (i 2006, 2009, 2012, 2014 og i 2016. Der er i alt tre gange tidligere blevet indgået aftaler om lavere priser på sygehusmedicin. Det skete i 2009, 2013 og i 2016. Aftalen bygger oven på den tidligere aftale om priser på sygehusmedicin for 2016-2019. Det betyder, at listepriserne på sygehusmedicin med den nye aftale ender med at samlet set at blive 15 procent lavere i perioden 2019 til 2023.

  • Den nye aftale sikrer, at listeprisen på ny sygehusmedicin – dvs. lægemidler, der introduceres i Danmark i aftaleperioden – ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.

  • Priserne reduceres dertil med i alt 12,5 pct. med henblik på et fald i listepriserne på sygehuslægemidler i Danmark. Prislofterne nedsættes med 2,5 pct. pr. 1. december 2019, med 2,5 pct. pr. 1. oktober 2020, 2021 og 2022 og 2,5 pct. 1. februar 2023.

  • Prisloftaftalen for tilskudsberettiget medicin har til formål at skabe forudsigelighed om prisudviklingens indflydelse på udgiftsudviklingen samt at sikre at man i Danmark ikke betaler mere for tilskudsmedicin end i andre lande. Med udgangspunkt i disse principper er det aftalt at fastfryse maksimalpriserne for tilskudsmedicin i perioden 1. april 2019 – 31. marts 2022. Kilde: Sundhedsministeriet.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk