Privatlivsforkæmpere opfordrer Danmark til at droppe overvågningseksport til Kina

De udenlandske privatlivsforkæmpere mener, at Danmark risikerer at bidrage til overvågning og forfølgelse af systemkritikere.

Privacy International beder i et åbent brev til udenrigsministeren Danmark om at droppe eksporten af overvågningsudstyr. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

I et åbent brev stilet til udenrigsminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) beder organisationen Privacy International Danmark om at droppe eksport af et overvågningssystem til Kina.

Den London-baserede organisation kæmper for retten til privatliv og er bekymret over, at et dansk firma er på vej til at levere et sofistikeret overvågningssystem til Kina.

- Vi er bekymret over, at eksporten udgør en klar risiko for menneskerettighederne, skriver Edin Omanovic fra Privacy International i brevet til de to danske ministre.

- Amnesty Internationals seneste årlige analyse af Kina fandt, at "tortur og anden mishandling fortsat er udbredt", og at "menneskerettighedsforkæmpere, advokater, journalister og aktivister oplever øget intimidering, chikane, vilkårlige anholdelser og vold".

Erhvervsstyrelsen udstedte i april en eksporttilladelse til et unavngiven dansk firma. Eksporten består af både hardware og software. Det viser dokumenter, som Information har fået aktindsigt i.

Også Amnesty International opfordrer de danske myndigheder til at stoppe handlen. Ellers risikerer Danmark at bidrage til overvågning og forfølgelse af systemkritikere, lyder advarslen.

I brevet til de to ministre beder Privacy International om svar på, hvem "slutbrugeren" af overvågningssystemet bliver. Er det eksempelvis militæret, retsvæsenet eller en efterretningstjeneste, lyder spørgsmålet.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter