Professionshøjskole: Udenlandske studerende er nødvendige for arbejdsmarkedet

Direktør ved VIA University College går i rette med Ulla Tørnæs og Socialdemokraternes Kaare Dybvad. Udenlandske studerende er et aktiv for Danmark, mener han.

De mange internationale studerende på landets erhvervsakademier og professionshøjskoler er en gevinst for Danmark, lyder det. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hos Danmarks største professionshøjskole, VIA University College, er man lodret uenig med Socialdemokraterne og uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Politikerne vil nemlig muligvis begrænse andelen af udenlandske studerende i Danmark på især de kortere videregående uddannelser på erhvervsakademierne, men også professionsbacheloruddannelserne, som VIA udbyder.

Årsagen er, at op mod fem sjettedele af de studerende på engelsksprogede uddannelser er udlændinge, som ofte rejser hjem efter endt uddannelse, mener politikerne. Men det er den forkerte vej at gå, mener Konstantin Lassithiotakis, direktør for de erhvervsrettede uddannelser på VIA University College:

- Jeg synes, det er et dumt forslag, siger han.

Mange studerende bliver i Danmark

Hos VIA University College har man mange udenlandske studerende, der kommer fra andre EU-lande og dermed både kan få en gratis uddannelse og SU undervejs.

Politikernes argument er, at hvis de studerende rejser hjem, når de har sikret sig et eksamensbevis i Danmark, er det en spildt investering. Men virkeligheden er en anden, mener Konstantin Lassithiotakis.

- De internationale studerende er meget vigtige for erhvervsudviklingen i Danmark. Vi har brug for dem, og vi skal både uddanne dem og fastholde dem i Danmark, siger han.

En intern undersøgelse foretaget af VIA University College selv peger på, at størstedelen af de udenlandske studerende, der uddanner sig hos VIA, bliver i Danmark efter endt uddannelse.

Undersøgelsen viser, at 80 procent af vores studerende bliver i Danmark efter endt uddannelse, og en stor del af dem er i relevant beskæftigelse, siger Konstantin Lassithiotakis.

Der skal gøres mere for at fastholde udlændingene i Danmark

Frem for at forsøge at få færre studerende til at søge mod Danmark fra andre dele af EU, bør politikerne i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne forsøge at fastholde de nyuddannede i Danmark.

- Vi skal arbejde med at fastholde dem i Danmark. Vi skal gøre det endnu bedre, siger han.

På de engelsksprogede uddannelser på professionsbacheloruddannelserne i Danmark er flere end 1.000 studerende fra udlandet. 36 procent på de uddannelser er danskere, resten er udlændinge. På erhvervsakademierne er andelen af danskere på de engelsksprogede uddannelser 16 procent.

Facebook
Twitter