Professor: Alt for sent vi får fokus på MRSA

- Vi har forsøgt at råbe ministeriet op siden 2010, og nu står vi med en ægte bakterieepidemi, siger professor

I 2014 var hele 68 procent af den danske slagtesvinbesætning smittet, mens 2972 danskere blev smittet med den resistente bakterie. (© Colourbox)

De multiresistente bakterier MRSA er på fremmarch.

Det er et særdeles stort problem, da bakterierne udvikler resistens mod penicillin, og derfor kan strække et sygdomsforløb i langdrag. Det er både dyrt for statskassen, og øger risikoen for, at sygdomme ikke kan kureres med antibiotika.

Onsdag rettede Statsrevisorerne hård kritik mod Fødevareministeriets håndtering af MRSA-problemerne. Og det var på tide, mener Hans Jørn Kolmos, professor og dr.med. på Syddansk Universitet.

- Jeg kan sagtens genkende kritikken fra Statsrevisorerne. Jeg har prøvet at advare Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet siden 2010. De har intet foretaget sig, men til gengæld brugt tid på at tale problemerne ned.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) søsatte onsdag et eftersyn af ministeriets håndtering af sagen.

- Alt hvad der er lavet af handlingsplaner og eftersyn det sidste halve, år retter lidt op på det. Men det er for sent. Vi har en epidemi, der spreder sig ukontrollabelt. Hvis ministeriet havde lyttet, da der var færre smittede, så havde vi kunnet afhjælpe problemet.

Men det er alt for sent, mener Hans Jørn Kolmos.

- I 2010 ville man ikke bruge penge på det. Dengang mente man, at lægerne var hysteriske. Og nu er MRSA næsten umuligt at håndtere. Alligevel har jeg stadig ikke set nogen, der tager det så alvorligt, som vi burde.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.

/ritzau/

Facebook
Twitter