Professor: Dette taler for og imod Mette Frederiksen som Nato-chef

Mens statsminister Mette Frederiksen er på præsidentbesøg i Washington, bliver det diskuteret vidt og bredt, hvorvidt hun er på vej mod en international toppost i Nato.

Mette Frederiksen afviser selv at være kandidat til posten, men selvom hun skulle ønske at blive forsvarsalliancens næste generalsekretær, er der ifølge statskundskabsprofessor Rebecca Adler-Nissen flere balancer, der skal afvejes i, når posten skal besættes.

- En generalsektretær skal kunne forhandle og skabe både sammenhold og sammenhæng i Nato mellem alle de forskellige lande - inklusiv Tyrkiet - så det kræver meget erfaring, og det har hun, siger Rebecca Adler-Nissen om Mette Frederiksen.

Men der er også tale om en større international kabale, der skal gå op, når topposter i internationale organisationer skal fordeles. Ifølge Adler-Nissen er det en ulempe, at en anden dansker for kort tid siden sad på posten. Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen var generalsekretær fra 2009 til 2014.

- Mange lande vil nok sige, at nu er det altså ikke længere vest- og nordeuropa, der skal sidde på den her post, siger Adler-Nissen i Deadline.

I juli bliver det på et Nato-topmøde i den litauske hovedstad, Vilnius, offentliggjort, hvem der skal overtage posten som Natos næste generalsektretær efter norske Jens Stoltenberg, som har siddet på posten siden 2014.