Professor i retorik: Nytårstalen var ensidig - er udsatte børn Danmarks største problem?

Statsminister Mette Frederiksen brugte det meste af sin taletid på børn.

Statsministerens nytårstale var velskrevet og godt fremført - men bliver klandret for at have 'en politisk kæphest' af retorikprofessor Christian Kock (tv.). (© DR Nyheder)

Mette Frederiksen (S) vil være børnenes statsminister - og det smittede af på hendes første nytårstale.

Det vurderer Christian Kock, der har forsket i politiske nytårstaler og er professor emeritus i retorik ved Københavns Universitet.

- Det er slående, at hun brugte cirka 60 procent af sin taletid på at tale om udsatte børn. Er det det helt overskyggende problem for os danskere i dag, som vi skal forholde os til?

Christian Kock anser emnet for at være en politisk kæphest for Mette Frederiksens regering. Ligesom forgængeren, Lars Løkke Rasmussen, gentagne gange omtalte parallelsamfund i sin 2018-nytårstale.

Og det er en uskik at fokusere så ensidigt på et emne i en nytårstale, mener retorikprofessoren.

Værdisnak ramte plet

En række politiske modstandere har allerede klandret Mette Frederiksen for ikke at have konkrete udspil i sin nytårstale.

Men det hører faktisk slet ikke til i en nytårstale til befolkningen, mener Christian Kock:

- Jeg hører ikke til dem, som mener, at man skal efterlyse konkrete politiske forslag og præcise talangivelser og lovforslag i sådan en tale.

I stedet roser han hende for ikke at pege fingre ad politiske modstandere og i stedet fokusere på de værdier, som det danske samfund bygger på.

- Det er godt, at hun bruger sin tale til at gøre det, som en statsministers nytårstale bør gøre. Nemlig at minde os om nogle værdier, som vi skal tænke mere på, siger Christian Kock.

Til gengæld trækker det ned, at der ikke blev talt om vækst, og at økonomi kun blev nævnt i forhold til klimatiltag.

God tone - som ikke var dyster

Mange oplevede Mette Frederiksens åbningstale i Folketingssalen som decideret dyster, hvor hun talte om manglende tillid i samfundet og behov for øget overvågning.

Det var ikke tilfældet med nytårstalen, hvor statsministeren ifølge retorikprofessoren talte med en oprigtig, ærlig og troværdig fremtoning, selv om hun var nervøs og derfor virkede lidt stiv i det.

- Hun fremførte talen godt, og den var teknisk godt skrevet. Den havde mange af de ting, som vi underviser i – variation i udtryksmåden, mellem abstrakt og konkret samt sætningernes længde og form, siger Chrisitan Kock.

Til gengæld ser han en 'åbenlys forsømmelse' i, at Mette Frederiksen talte så meget om børn og roste de klimabevidste uden at bygge en ordentlig og oplagt bro mellem de to emner.