Professor om hemmelig donation til V-ordfører: Imod lovens intention

Metoden bryder med intentionen i loven om partistøtte, mener juraprofessor.

De fem donationer blev givet til Venstres Faurskov-kreds i 2015, hvor Britt Bager dengang var opstillet. I dag er hun opstillet i Djurs-kredsen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Fem virksomheder donerede til sammen 100.000 kroner til Venstres Faurskov-kreds, hvor Venstres politiske ordfører, Britt Bager, var opstillet, i forbindelse med den seneste valgkamp til Folketinget.

Fordi ingen af virksomhedernes bidrag overskred grænsen på 20.000 kroner, var der intet krav om at afsløre deres identitet. Men de fem virksomheder var ejet af samme person, skriver Politiken.

Donationen kom gennem Britt Bagers kontakter, forklarer formanden for kredsbestyrelsen i Favrskov, Gunnar Vinge Hansen, til avisen.

Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet mener ikke, at der er tale om et brud på loven.

- Der er ikke noget galt ved det rent juridisk. For så vidt jeg har forstået, kommer pengene jo fra fem forskellige firmaer, som er selvstændige firmaer, siger han.

- Man kan sige, at det er imod intentionerne i loven, men det kan jo altså godt være lovligt alligevel.

Minder om erhvervsklubberne

Ifølge Jørgen Albæk Jensen minder donationsmetoden meget om de såkaldte erhvervsklubber, som flere partier har.

Her betaler medlemmer eksempelvis et beløb på 15.000 kroner for at være medlem, og så kan klubben donere det samlede medlemskontingent til partiet.

- Der slipper man så ikke for at oplyse, at man har fået et beløb over 20.000. Men det er klubben, der står som giver, mens de, som reelt har givet pengene, får man ikke at vide, hvem er. Det er jo også en måde at omgå - om ikke loven - så intentionerne i loven, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Britt Bager, der siden har skiftet opstillingskreds, men det er endnu ikke lykkedes.

Historien kommer, efter det tidligere på ugen blev afsløret, at Venstre i Region Midtjylland ikke indberettede mindst 16 beløb over 20.000 kroner til myndighederne. Det kostede partiet en bøde på 10.000 kroner.

Facebook
Twitter