Professor om nyt DF-medie: 'Vi kan ende i ekkokamre'

Medier oprettet af politiske partier stiller store krav til brugerne, siger professor.

Ditoverblik.dk er betalt af Dansk Folkeparti og har en borgerligt-nationalt udgangspunkt (screenshot fra ditoverblik.dk).

Det danske mediebillede er de seneste år blevet mere broget og tæller udover klassiske nyhedsmedier en række partimedier - senest Dansk Folkepartis ditoverblik.dk.

Udviklingen stiller større krav til brugerne om at sammensætte et mere afbalanceret miks af nyheder, lyder det fra professor ved Institut for Medie, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, Stig Hjarvard.

- Og det er jo ikke altid tilfældet. Folk har en tendens til at ville opsøge information, der bekræfter deres holdninger. På den måde kan vi ende i ekkokamre, siger han.

- Man skal i dag sammenstykke sine nyheder fra et meget større udbud af aktører, og det styrker tendensen mod det, man på engelsk kalder "partisan news" eller "biased news", hvor det er aktørerne, der har interesser i spil, som redigerer og skriver nyhederne, siger professoren, der sammenligner det med partipressens tid, hvor eksempelvis arbejderne læste Socialdemokraten.

Han ser det som den helt store udfordring, om brugerne forstår, hvor budskaberne kommer fra.

- Dilemmaet er, i hvilket omfang den her nyhedskilde identificeres som én, Dansk Folkeparti står bag. Og der er det klart, at når ting bliver delt på sociale medier, så er det ikke altid så let at skelne, hvor budskaberne kommer fra, siger Stig Hjarvard.

- Tidligere var nyhedsmedierne gate-keepere. Nu er det monopol blevet brudt, og de politiske aktører, alt fra partier til tænketanke, har deres egne medier i større eller mindre omfang. Det skaber et mere broget mediebillede, siger han.

Sass i offensiven

Dansk Folkepartis nye medie er det seneste i en lang række af partimedier.

Mest omtale har den socialdemokratiske netavis PioPio fået, særligt efter at S-gruppeformand Henrik Sass Larsen i vinter kritiserede pressen for ikke at lade politikere tale ordentligt ud.

Socialdemokraten lancerede kritikken i et betalt interview med tidligere TV-vært Reimer Bo Christensen, der blev lagt op på Socialdemokratiets sociale medier.

Og det kan da også give mening at have organer, hvor politikere og andre aktører får lidt mere plads til at ytre sig end i dagspressen, hvor vinklingen ofte er skarp, lyder det fra Stig Hjarvard.

- På mange måder kan det være udmærket, at de politiske aktører får mulighed for at udtrykke sig lidt mere og give mere baggrund, og at det ikke er kun er journalisternes vinkling af sagerne, der når befolkningen, siger Stig Hjarvard, der dog advarer mod, at balancen kan tippe mod for få uafhængige medier.

- Hvis vi kommer til at mangle det uafhængige ståsted, som er redigeret af nogle, der har en armslængdes afstand til de politiske interesser, så er der for alvor et problem for den demokratiske samtale.

- Der er vi ikke endnu, men det er klart, at jo mere nyhedsmedierne svækkes, og de mere partshavende kilder styrkes, så vippes balancen, siger professoren.

Facebook
Twitter