Professor: Støjberg har fået flere ting galt i halsen

Venstres politiske ordfører blander ting sammen, når hun lægger op til at stille strengere krav til ikke-vestlige indvandrere, vurderer en professor.

Inger Støjberg, politisk ordfører i Venstre, vil stille forskellige krav til indvandrere baseret på deres hjemlande.

Der er flere punkter i Inger Støjbergs (V) argumentation, der ikke holder, når hun i en kronik i Berlingske skriver, at der skal stilles strengere krav til indvandrere fra ikke-vestlige lande end indvandrere fra vestlige lande.

Det vurderer professor Garbi Schmidt fra Roskilde Universitet, som blandt andet peger på Støjbergs udmelding om, at der er "stor forskel på evnen og viljen til integration", alt efter om man kommer fra eksempelvis USA eller Pakistan.

Hvis man for eksempel ser på den danske greencard-ordning, viser det ifølge Garbi Schmidt, at indvandrere fra ikke-vestlige lande i høj grad har evnerne til at blive en del af det danske samfund på lige fod med indvandrere fra Vesten.

- Hvis du går ind og kigger på, hvem der har fået greencard i Danmark i 2013, så er nummer et Pakistan, nummer to er Iran og nummer fem er Bangladesh. Det er altså muslimske lande, siger Garbi Schmidt, der er professor i kultur- og sprogmødestudier.

'Hun blander tingene sammen'

Venstres politiske ordfører omtaler i sin kronik også imam Abu Bilal Ismail fra Grimhøjmoskeen i Aarhus, der i en prædiken i Berlin har opfordret til drab på jøder.

Men hvis Støjbergs ærinde er at lægge op til stramninger i den danske lovgivning, hvorfor så komme med eksempler, der omhandler personer, som allerede er i Danmark, spørger Garbi Schmidt.

- Selvfølgelig er den slags udtalelser et problem, men hun blander tingene sammen, når hun hiver danske statsborgere ind i debatten om at skærpe krav til kommende indvandrere, siger Garbi Schmidt.

Ekstremisme findes i flere miljøer

Samtidig har Inger Støjberg tilsyneladende valgt at tage skyklapper på, når hun omtaler ekstremistiske tendenser i muslimske miljøer i Danmark, lyder kritikken.

- Det er jo ikke det eneste miljø, hvor ekstremisme finder sted. Andre dele af samfundet er hun forholdsvis blind overfor. Højreekstremisme er et eksempel, og hele spørgsmålet om ekstremisme i Danmark er i det hele taget et større problem.

Venstre vil efter sommerferien præsentere et mere konkret udspil på udlændingeområdet. Her vil det ifølge Inger Støjberg fremgå, hvordan partiet vil stille forskellige krav til indvandrere, alt efter hvor de kommer fra.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg til professor Garbi Schmidts kritik.

Facebook
Twitter