Professor: Trump har den rigtige strategi

Trump er klog, når han siger, at USA ikke længere skal være verdens politimand. Han er bare ikke den rigtige til jobbet, lyder det.

I dag får USA ny præsident.

Obama takker af efter otte år, og Donald J. Trump kan efter en historisk hård valgkamp sætte sig i spidsen for et splittet USA.

Hvis Trumps tidligere udmeldinger står til troende, er der lagt op til et kursskifte - særligt når det gælder udenrigspolitikken, siger Ole Wæver, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- Vi vil se et USA med Trump, der vil være langt mere ”bully-agtige" (bølle-agtige, red.), når det virkelig gælder, men oftest skal folk ordne tingene selv. USA vil fremover køre mindre af butikken, siger Ole Wæver.

Klog strategi

Og det er den helt rigtige strategi, påpeger professoren:

- Trump er meget tæt på at gøre det, som mange forskere vil sige er den klogeste strategi, USA burde antage. De (USA, red.) kommer til at demonstrere, at de er de stærkeste og måske også gøre sig lidt stærkere, men de kommer til at bruge det meget sjældent og i stedet lade folk ordne deres ting selv, siger Ole Wæver.

Problemet er bare, påpeger professoren, at Trump er den forkerte mand til at udføre den nye strategi,

- Det kræver finesse i forhold til, hvornår man vælger at hjælpe, og hvornår man ikke gør, siger Wæver.

Den forkerte kaptajn ved roret

Derfor er det ikke sikkert, at USA vil få så meget ud af det, når manden ved roret hedder Trump, mener Ole Wæver. Han henviser til, at den kommende præsident har det med at lægge sig ud med alt og alle på særligt Twitter.

- Når han bliver provokeret på sit personlige ego, så er det ikke godt.

Men uagtet Twitter-tirader og mulige strategiske selvmål fra USA’s nye præsident, så skal vi til at orientere os andre steder hen efter samarbejdspartnere og hjælp, mener Ole Wæver

- Op til 2008 troede USA, at de kunne bygge videre på deres egen magt, og hele verden ville falde på plads rundt om det amerikanske magtcentrum, men sådan er det ikke længere. Siden 2008 har USA’s magt været for nedadgående, og derfor ser vi en Trump, der er ved at opgive supermagt-rollen, siger Ole Wæver

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard i spidsen, når fremtiden med præsident Trump debatteres: Kan han redde verden?