Professorer: Elbæks mandater tæller stadig i kampen mellem Løkke og Frederiksen

Alternativet vil trække sine mandater ud af den politiske ligning. Men det kan man ikke i dansk politik, lyder det fra to professorer.

Uffe Elbæk kan ikke trække Alternativets mandater ud af den politiske ligning ved hverken at pege på Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, påpeger to professorer i statsret. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Alternativet peger på sin egen politiske leder, Uffe Elbæk, som statsminister.

Det meddelte den 64-årige partistifter i går, hvor han samtidig gjorde det klart, at Alternativet trækker sine "mandater ud af ligningen" og dermed hverken vil forhindre Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) i at blive statsminister.

Men man kan ikke trække sine mandater ud af ligningen i dansk politik, lyder det fra både Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF.

Og det har oppositionspartierne ret i, lyder det fra både professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet og professor i offentlig ret Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

Årsagen er, at Danmark har såkaldt negativ parlamentarisme.

- Den negative parlamentarisme betyder simpelthen, at det eneste, der efter grundloven forhindrer en regeringsdannelse, det er, at man på forhånd kan se, at der er et flertal i Folketinget imod den pågældende regering, siger Jens Elo Rytter.

Så selv hvis man siger, at man trækker sine mandater ud af ligningen, så vil de fratrukne mandater stadig spille en rolle?

- Ja, for når man har trukket sine mandater ud af ligningen, så er det det samme som at sige, at man i hvert fald heller ikke går imod den pågældende regeringsdannelse. Og dermed kan man godt sige, at man indirekte bliver en støtte til en hvilken som helst anden regering.

Professor: Elbæks melding er en gratis omgang

Med andre ord kan man ikke i dansk politik sige, at ens mandater ikke er med i den store politiske ligning om de magiske 90 mandater, der udløser flertal i Folketinget, istemmer Jørgen Albæk Jensen:

- Man kan ikke sige, at man ikke tager stilling, for ved at lade være med at tage stilling, tager man alligevel stilling.

- Man kan godt sige, man trækker sine mandater ud af ligningen, men det har den praktiske konsekvens, at man så i realiteten bliver en støtte for den siddende regering. Når man siger, at man ikke vil være imod nogen regering, så er man med til at holde hånden under den.

- Så det er en gratis omgang at sige, at man trækker sine mandater ud af ligningen, for i realiteten har det nogle praktiske konsekvenser, siger Jørgen Albæk Jensen.

Elbæk kan blive indirekte støtte for Løkke

Flere af Uffe Elbæks politiske kolleger i de øvrige oppositionspartier mener ligefrem, at Alternativet med sine fratrukne mandater baner vejen for fire år mere med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Og det kan de have ret i, vurderer Jørgen Albæk Jensen:

- Det mest sandsynlige er vel, at hvis man trækker Alternativets mandater ud af ligningen, så vil Lars Løkkes blok formentlig få flere mandater end Mette Frederiksens blok. Og så vil det i realiteten betyde, at Alternativet støtter en fortsættelse af den nuværende regering.

Kan Uffe Elbæk dermed indirekte blive en støtte til Løkke?

- Ja, sådan må det jo blive, hvis man virkelig skal tage ham på ordet. Man kunne endda komme i den situation, at Lars Løkke bare kunne sige, at der ikke engang er brug for en dronningerunde, fordi der ikke er flertal mod den nuværende regering.

Elbæk er klar til at vælte både S og V

Selv om Alternativet altså hverken vil forhindre Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen i at danne regering, giver partiet ingen garantier til de to statsministerkandidater:

- I det øjeblik vi ikke er enige i den politik, der bliver ført, er vi klar til at vælte en regering - uanset om den er med Mette eller Lars, sagde Uffe Elbæk i går.

Så er spørgsmålet, om Lars Løkke med den trussel hængende over sig vil fortsætte i Statsministeriet.

- Der er ikke noget juridisk i vejen for, at Løkke i den situation kan fortsætte som statsminister. Om han så har lyst til at fortsætte på de vilkår, det er måske noget andet. Men rent statsretligt ville han ikke være tvunget til at gå af, siger Jørgen Albæk Jensen.

Facebook
Twitter