Projekt på Folkemødet: To unge vil besøge 20 lande på et år

Peter Laugesen og Elena Askløf vil give den europæiske ungdom en stemme ved at fortælle unges historier fra deres rejse gennem Europa.

Peter Laugesen og Elena Askløf holder et foredrag om deres projekt "Vores Europa" på Folkemødet. (Foto: © Foto: Mathias Bohn)

Folkmødet på Bornholm rummer over 1200 arrangementer af vidt forskellig art. Langt størstedelen tilbyder det voksne publikum et møde med enten politikere, samfundsdebattører eller erhvervsfolk, men to helt almindelige unge præsenterede lørdag et noget ualmindeligt projekt.

Peter Laugesen på 24 og Elena Askløf på 23 er på Folkemødet for at præsentere deres rejse gennem Europa, som de kun for et par dage har afbrudt for at kunne være på Bornholm. Planen er at besøge 20 europæiske lande på 12 måneder, og de er allerede en måned inde i rejsen.

Navnet på projektet er "Vores Europa", og med det vil de to unge sætte fokus på den europæiske ungdomsgeneration for de danske unge herhjemme. Peter Laugesen og Elena Askløf vil på deres tur fortælle de lokale europæers historie, mens de bor hos dem og lever med dem.

- Vi synes, at man altid taler om ungdomsgenerationen udefra, men at den ikke selv så tit og slet ikke ofte nok kommer til orde. Derfor vil vi udforske den og give unge i Europa mulighed for selv at fortælle deres meninger, historier, visioner, drømme og bekymringer, siger Peter Laugesen.

Elena Askløf byder ind.

- Vi vil gerne finde ud af, hvad ungommen i Europa tænker og vil, og så kommunikere det til hinanden, så vi begynder at orientere os mod hinanden og ikke væk fra hinanden, siger hun.

Udgangspunktet er dem selv

De to unge har taget initiativ til projektet på baggrund af deres eget forhold til ungdommen i Europa. Eller netop mangel på samme. Derfor er ingen af de to startet på en uddannelse endnu, fordi de gerne ville rejse først.

- Vi føler os desorienteret i forhold til, hvad der sker i Europa, så derfor bliver vi nødt til at tage ud på den her rejse, før vi kan starte på en eventuel uddannelse, der kan føre til en karriere, hvor vi skal sidde ved et skrivebord og have en funktion i samfundet, siger Peter Laugesen.

Nysgerrige unge lytter opmærksomt til præsentationen af projektet "Vores Europa" på Folkemødet.

- Jeg er blevet skræmt over, at mange unge har en masse fordomme, for eksempel at grækerne er dovne. Det er ting, vi ikke bare må hoppe på, før vi egentlig har mødt dem. Det er simpelthen for farligt med sådan nogle rygter og fordomme, siger Elena Askløf.

Både hende og Peter Laugesen er klar over, projektet kan lyde meget flyvsk og uden den større retning, men det mener Peter Laugesen kan være en fordel.

- Der er måske en pointe i, at det ikke er så konkret endnu, for udgangspunktet er jo netop, at vi ikke kender så meget til hinanden i de europæiske lande. Så vi prøver at sparke gang i en nysgerrighed på tværs af grænser, der kan inspirere, siger han.

Efterskolerne er målgruppen

Udover løbende at udgive historier fra deres rejse på projektets hjemmeside, vil Peter Laugesen og Elena Askløf i løbet af efteråret deltage i 10 EU-debatter med 10 forskellige efterskoler over Skype. Og det er ikke tilfældigt, at det netop er efterskoleelever, historierne skal præsenteres for.

- Jeg har jo selv gået på efterskole, hvor man er i den her boble. Jeg tror, at unge i den alder er meget naive, og den naivitet vil jeg bare gerne bakke dem op i. For jeg tror, der er et stort potentiale i allerede på det tidspunkt at vise dem, at verden altså er større, siger Elena Askløf.

Nysgerrige unge lytter opmærksomt til præsentationen af projektet "Vores Europa" på Folkemødet.

- Jeg har lyst til at bidrage med viden til deres beslutningsgrundlag, når de skal træffe den her beslutning om, hvem det er, de vil være i livet og i verden. Og det er bare i den alder, hvor man går på efterskole, at ens situation er fuldstændig åben, og man kan vælge alle veje, siger han.

De to unge har selv finansieret størstedelen af deres rejse med støtte fra EU-programmet "Aktive Unge" og Efterskoleforeningen. Projektet kan følges på hjemmesiden Voreseuropa.dk, hvor artikler, radio og video vil blive udgivet undervejs.