Provinsborgmestre vil hive penge ud af hovedstaden

For en måned siden ville otte provinsborgmestre have fjernet hovedstadsudligningen. Nu står 61 kommuner bag kravet.

Københavns overborgmester Frank Jensen mener, at en ændring af udlingningsordningen vil føre til ghettodannelser i hovedstaden. (Foto: © DR, DR)

Det økonomiske oprør fra det vestlige Danmark mod hovedstadsområdet breder sig, skriver Jyllands-Posten.

Midt i september gik otte provinsborgmestre med Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard (S) i spidsen til regeringen med et krav om at fjerne den såkaldte hovedstadsudligning, og i stedet øge udligningen på tværs af landet tilsvarende.

De otte borgmestre rettede derefter henvendelse til kolleger uden for hovedstaden, og de kan nu konstatere, at de har fået opbakning fra stort set hele provinsen. 61 af 64 provinskommuner står bag oprøret mod det, som nogle har kaldt "De riges klub". De sidste tre mangler endnu at svare.

Regning til København på 500 mio.

Gennemføres det, vil der blive taget 2,4 mia. kr. om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet til fordeling i resten af landet. Alene for København ville regningen lyde på over 500 mio. kr.

Blandt støtterne er Kalundborg, hvor kommuneforeningen KL's formand Martin Damm (V) er borgmester. KL holder typisk lav profil i udligningsspørgsmål, fordi man skal være 'fagforening' for alle 98 kommuner og Martin Damm har da også tidligere sagt, at han forholder sig neutralt til kravet fra de otte borgmestre. Men som borgmester i Kalundborg støtter han initiativet.

Opdeling mellem fattige og rige kommuner

Hovedstadsudligningen stammer fra 1930'erne, da København var nødlidende og havde brug for et tilskud, påpeger Aarhusborgmesteren. I dag er pengekassen bugnende, men København modtager alligevel 900 mio. kr. årligt fra hovedstadsudligningen.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) mener, at en aflivning af hovedstadsudligningen ville skabe en ghettodannelse i hovedstaden med en opdeling mellem fattige og rige kommuner, som vi ikke tidligere har set i Danmark.

/ritzau/