Puigdemont: Jeg er i Danmark for dialog og forhandling

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont var i dag i Folketinget for at tale Cataloniens sag.

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont taler med pressen på Christiansborg. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © 2015 Han Myung-Gu og Mads Claus Rasmussen)

Carles Puigdemont gentager tirsdag under et besøg på Christiansborg sit budskab om, at han gerne vil gå dialogens vej. Den catalanske separatistleder har forladt sit eksil i Belgien for at aflægge besøg i Danmark.

Men han uddyber ikke, hvorvidt det betyder, at Catalonien skal have selvstændighed.

- Jeg er her i det danske parlament for at starte en politisk og åben debat. Det er ikke muligt i det spanske eller det catalanske parlament. Hvis jeg vendte tilbage til det catalanske parlament, ville jeg blive anholdt, og det ville ikke hjælpe med at løse konflikten eller problemet.

- Det vigtigste værktøj til at løse problemet er dialog og forhandling, respekt for hinanden, siger han til den danske og internationale presse, som er mødt talstærkt op på Christiansborg.

En time er ikke lang tid

Separatistlederen er inviteret af folketingsmedlemmet Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveld (Republikanerne).

Puigdemont understregede, at hvis han forsøgte at vende tilbage til Spanien for at tale sin sag, ville han blive anholdt. Men han vil gerne.

- Min tilbagevenden til Barcelona vil ikke kun være gode nyheder for det catalanske folk, som støtter vores sag, men også for det spanske folk.

- Det er et vigtigt første skridt for at genskabe den demokratiske situation, siger han.

Puigdemont blev stillet flere spørgsmål, men tog kun imod nogle få, hvorfor det ikke var muligt at spørge ham om, hvorvidt han vil ændre den spanske forfatning.

Det lykkedes at blive klogere på konflikten i den spanske region, siger det færøske folketingsmedlem Magni Arge, der var initiativtager til mødet.

- En time er ikke særlig meget. Vi kunne godt have brugt noget mere tid, men mødet bidrog til at forstå konflikten. Forhåbentlig er sådan et bidrag noget, der kan bruges til at skabe en fornuftig dialog, der kan skabe løsninger i fremtiden, siger Magni Arge.

Spansk arrestordre

Mandag var separatistlederen på besøg på Københavns Universitet, hvor et stuvende fuldt auditorium hørte på ham til et debatarrangement.

Puigdemont har været i eksil i Belgien siden slutningen af oktober. Hjemme i Spanien er der en spansk arrestordre på ham for hans rolle i en omstridt afstemning om uafhængighed fra Spanien. Den fandt sted 1. oktober.

I december var der valg i Catalonien, og i januar mødtes det nyvalgte parlament for første gang.

Carles Puigdemont ventes at blive nomineret til posten som præsident i Catalonien. Den første afstemning om at vælge en præsident vil formentlig finde sted 31. januar i det catalanske parlament.

Hvis der er flertal for Puigdemont, ventes centralregeringen i Madrid igen at tage styringen over Catalonien.

/ritzau/