Punkaktivisterne Pussy Riot på Bornholm: Der kommer flere aktioner

Det ville være mere end svært at arrangere et Folkemøde i Rusland, siger Pussy Riot.

Den russiske aktivistgruppe Pussy Riot gæstede Bornholm og Folkemødet i dag.

En horde af Folkemøde-entusiaster i gummirøjsere og regnfrakker stimler sammen om en hætteklædt kvinde og hendes partner med lyserøde kaninører.

Der står "kill your master" på ørerne.

De russiske punkaktivister Pussy Riot, der blev verdenskendte efter en Putin-kritisk optræden i en kirke i Moskva, er kommet til Folkemødet på Bornholm med stor gejst trods en grå himmel.

- Jeg elsker det. Vi har gået en fantastisk tur på Bornholm. Vi spiste chokolade. Jeg elsker vejret, for jeg er jo fra Sibirien, så regn er ingenting, siger Nadesjda Tolokonnikova:

- Det er også fedt, at normale mennesker kan møde politikerne, fortsætter hun.

Værre med Putin

Pussy Riot har faktisk forsøgt at arrangere noget lig Folkemødet i en lille by i Rusland for seks år siden - i meget mindre skala.

- Og vi havde selvfølgelig en masse problemer med regeringen, mens vi arrangerede det. Men alt ændrede sig, da Putin gik ind i sin tredje periode som præsident, så nu kan det ikke lade sig gøre. Man kunne prøve, men der ville blive sat mange forhindringer ud for dig, siger Nadesjda Tolokonnikova.

Make up'en sikres på molen i Allinge Havn.

Hun sætter make up'en i et lille håndspejl og åbner en Red Bull.

- Jeg er politisk feminist-kunster. Jeg kæmper for, at folk kan udtrykke deres forskellige politiske holdninger, og at de ikke skal blive straffet for det, siger Nadesjda Tolokonnikova og lover flere aktioner:

- Men jeg kan ikke fortælle om dem, for den russiske efterretningstjeneste lytter med nu, siger hun.

Velkomne i SF

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, støder ind i Pussy Riot, da aktivistgruppen er nået til molen i Allinge Havn.

- Jeg er inspireret af jeres kamp mod Putin. Du er velkommen i mit parti, siger hun til Nadesjda Tolokonnikova, der fik en fængselsdom på to år for sin optræden i kirken i Moskva.

- Det gjorde mig stærkere, siger hun.

- Jeg tænker ikke så meget på Putin, for det fortjener han ikke. Han er imod diversitet.

Et af de store emner ved Folkemødet på Bornholm i år er den stigende politikerlede i befolkningen, men Pussy Riot ser ikke nogen problemer i udviklingen:

- Det er sundt, hvis du er træt af dine politikere. Jeg tror, vi er nødt til at have mere direkte demokrati og måske stemme oftere. Og vi skal måske kontrollere vores politikere mere, end vi gør i dag, siger hun.

Pussy Riot, der er inviteret til Folkemødet af netværksvirksomheden Samuelsen, taler på hovedscenen klokken 19.

Facebook
Twitter