R: Ja til udlændingepolitik - kamp om skatten

De Radikale accepterer stiltiende S-SF's udlændingepolitik - den er alligevel umulig at ændre, siger Margrethe Vestager. Men hun lover kamp om topskatten.

De Radikale er på vej med en stille accept af Socialdemokraternes og SF's fælles udlændingepolitik. Men derimod lover partiet kamp om skatten.

Det er udmeldingen fra partileder Margrethe Vestager, efter at S og SF i sidste uge præsenterede de Radikale for et ultimatum: Accepter vores udlændinge- og skattepolitik, hvis I vil med i regering.

Margrethe Vestagers besked kommer i to interviews. Det ene med Berlingske Tidende, det andet med DR Nyheders radiomagasin Politisk Debat.

Umuligt at få 90 mandater

I avis-interviewet - foretaget fredag, men først bragt onsdag - erkender Margrethe Vestager, at slaget om udlændingepolitikken alligevel er tabt på forhånd:

- Jeg kan konstatere fuldstændig nøgternt, at uanset hvor meget jeg er imod 24 års regel og tilknytningskrav, så kræver det 90 mandater at få det ændret, siger hun og fortsætter:

- S går ind for reglerne, og SF har accepteret dem, så derfor har det godt nok lange udsigter at samle de 90 mandater.

Udlændingepolitik ingen hindring

Margrethe Vestager gentager i interviewet en udmelding fra valgkampen 2007 om, at den stramme udlændingepolitik ikke skulle være en forhindring for et regeringssamarbejde mellem S og R:

- Det er præcis det ræsonnement, jeg lige har sagt. Det gælder for mig som for dem, at man skal have 90 mandater for at lave en forandring.

- Vi vil slås for skatten

I weekenden blev Margrethe Vestager spurgt i DR Nyheders radiomagasin Politisk Debat, om de indrømmelser, hun eventuelt kunne få på andre områder, kunne opveje at de Radikale må give sig på to så vigtige områder som skat og udlændinge ?

I svaret undgår hun at komme ind på udlændingepolitikken. Men om skatten siger hun, at de Radikale vil kæmpe for vigtige ændringer:

- Når vi har fremlagt vores eget forslag og i det fokuseret virkelig meget på det grønne område for at få en ambitiøs omstilling af det her samfund, udfordre virksomhederne, udfordre os selv, være innovative på hele det grønne, og når vi fokuserer så meget på, at der skal være lærere og sygeplejersker til rådighed for de mennesker, der har brug for dem, så er det jo fordi det er vigtigt for os - så er det ikke fordi, det lægger vi bare tilside, tværtimod. Det har vi da tænkt os at slås for.

Grønne afgifter og topskat

I udspillet "Skat der virker" ønsker de Radikale højere grønne afgifter, især for erhvervslivet og transport, samt en markant lempelse af topskatten.

De Radikale kræver grænsen for topskattebetaling hævet med 50.000 kr., så topskat først skal betale af indkomster over 460.000 kr. Idag betaler mange almindelige lønmodtagere topskat - herunder mange lærere og sygeplejersker, siger partiet.

Både Socialdemokraterne og SF afviser at lempe topskatten. Skal skatten lempes, skal det ske i bunden, ikke i toppen, siger de.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk