R og EL truer med rigsretssag om Irak

Hvis tidligere forsvarsminister Søren Gade i 2004 tilbageholdt oplysninger om fangemishandling er der basis for en rigsretssag, mener EL og R.

Stort set hver dag kommer der nye oplysninger frem om udlevering af irakiske fanger, og flere partier begynder at tale om en rigsretssag mod de ansvarlige politikere.

Hvis tidligere forsvarsminister Søren Gade i 2004 bevidst tilbageholdt oplysninger om fangemishandlinger i Irak for Folketinget er der tale om et groft brud på ministeransvarlighedsloven, og der er dermed basis for en rigsretssag, mener EL og R.

- Vi mener, at vi nærmer os en rigsretssag. Nu skal en kommission undersøge sagen. I det nye år skal kommissoriet forhandles i Folketinget, og vi mener at kommissionen skal arbejde hurtigt. På baggrund af resultatet må vi afgøre, om der er baggrund for en rigsretssag, siger Frank Aaen, der er udenrigsordfører for EL.

Vidste hvad der foregik

- EL stillede forslag om, at vi havde ansvaret for dem vi udleverede, men det var der ikke flertal for i Folketinget, fordi man vidste det foregik og ikke ønskede en debat om det. Vi gør det samme i Afghanistan. En dansk ledet operation lader afghanere stå for anholdelsen, så de ikke står til ansvar på de pågældende personer. Det er meget forkert, siger han.

- Man ønskede ikke den debat i Folketinget og i offentligheden om, hvad der skete i Irak, og det er en grov overtrædelse af de demokratiske spilleregler, siger Frank Aaen.

Zenia Stampe, der er forsvarsordfører i R, vil heller ikke udelukke en rigsretssag.

Politikere vidste besked

- Vi mener slet ikke, at vi skulle have været i Irak, men det eneste positive ved det var så, at vi var sikre på, at tingene foregik ordentligt. Når man så bevidst sender fanger hen, hvor der kan foregå tortur ser det ud til, at alle vore bange anelser var velbegrundede, siger hun.

Hun mener, at politikere må have haft kendskab til det, fordi forsvarskommandoen ikke giver den slags direktiver uden at ministeriet og ministeren har haft kendskab til det.

- Det ser ud til at være et helt bevidst valg, og det er dybt kritisabelt. Det ser ud til, at orienteringen af Folketinget og den demokratiske kontrol har været sat helt ud af kraft, siger hun.

Har fået nye poster

Zenia Stampe kalder det ærgerligt, at de ansvarlige har fået nye poster, og hun mener ikke det er tilfældigt at vi først får kendskab til det nu.

Ifølge Information viste oplysningerne fra et af tilsynsbesøgene i al-Makili fængslet i Basra i 2004, at 8 ud af 15 adspurgte irakiske fanger havde klaget over fysiske overgreb - i flere tilfælde af grov karakter.

De oplysninger blev imidlertid streget i Forsvarsministeriet, da der skulle fabrikeres et folketingssvar til Enhedslisten.

Facebook
Twitter