R og SF efter KU-nedskæringer: Meningsløst og katastrofalt for Danmark

Københavns Universitet har i dag offentliggjort, at de skærer mere end 500 stillinger væk efter regeringens besparelser på uddannelse.

Ifølge Københavns Universitet har regeringens finanslov skabt helt nye økonomiske rammevilkår for universiteter, og det fører altså til fyringer. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Når Danmarks største uddannelsesinstitution, Københavns Universitet, må skære, hvad der svarer til syv procent af den samlede medarbejderstab, falder det direkte tilbage på regeringens kortsigtede prioritering.

Det mener De Radikales uddannelses- og forskningsordfører, Ida Auken.

- De vil hellere give skattelettelser til store biler end at investere i vores unge mennesker, og det, synes jeg simpelthen, er kortsigtet og uansvarligt, siger hun.

- Det giver ingen mening både at være et land, som gerne vil have en højtuddannet befolkning, som skal være dygtigere end dem, vi konkurrerer med, og så samtidig skære markant ned på uddannelse, som Venstre-regeringen har gjort det, siger Ida Auken.

Er det ikke naturligt og fair, at universiteterne skal skære ned lige som alle andre?

- Igennem hele vores regeringsperiode valgte vi at prioritere uddannelse, fordi det ikke bare handler om nu og her, det handler om, hvad vi skal leve af i fremtiden. Så det handler om prioritering, siger Ida Auken.

Hun garanterer, at De Radikale vil kæmpe for at bevare høje investeringer på uddannelse, hvis de skulle komme i regering efter næste folketingsvalg.

SF: Dybt skadeligt for Danmark

SF's uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark, mener, at det er dybt skadeligt, at ’regeringen tvinger Københavns Universitet til at fyre forskere, undervisere og uddanne ti procent færre ph.d.’er de kommende år’.

- Det her kan blive en katastrofe for Danmark, og det vil koste dyrt på sigt, siger han.

Partiet kalder nu uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd.

- Ministeren må og skal forklare, om han kan stå inde for sådanne besparelser på Københavns Universitet, siger Jacob Mark.

Medarbejderne, der skæres væk på Københavns Universitet, skal findes blandt undervisere, forskere og ansatte i service og administration.