R og SF presser regeringen: Stop oliejagt i Nordsøen

Fire olieselskaber har lagt billet ind på at udvinde olie og gas i Nordsøen.

Mærsk har solgt sin olie- og gasforretning til franske Total. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Af hensyn til klimaet skal den danske stat lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, der ønsker at hive olie og gas op af Nordsøen. Sådan lyder det i en fælles udmelding fra de Radikale og SF, som dermed ønsker at droppe planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2055.

- Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid.

- Og der er det jo altså vores ansvar nu at træffe de beslutninger, som gør, at vi kommer der hen hurtigst muligt. En af måderne at gøre det på er ved at stoppe nye tilladelser til udvindinger i Nordsøen, siger den radikale leder Morten Østergaard.

I alt fire udenlandske olieselskaber har lagt billet ind på at udvinde olie og gas i Nordsøen i 30 år frem til 2055 i den såkaldt ottende udbudsrunde for oliekoncessionerne i Nordsøen. Men det udbud skal nu helt sløjfes mener, de to partier.

- Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for. Det er vejen frem, og det forurener ikke, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der ’forventer’ at regeringen vil følge opfordringen.

- Når man hiver olie op af Nordsøen, så forbruger man jo olien, og den bidrager altså til et øget CO2-udspil. Og den er vi altså nødt til at mindske, hvis temperaturstigningen skal blive under halvanden grad, siger Pia Olsen Dyhr.

Tavs minister

Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser at stille op til interview – og han ønsker ikke at give sin holdning til kende.

Det er ellers netop ham, der har magten til at droppe udbudsrunden, der kan gøre det muligt at udvinde olie og gas i Nordsøen frem til 2055. Og det er ham, Radikale og SF nu lægger pres på.

- Det er en kraftig opfordring. Det er jo en bemyndigelse, der ligger hos ministeren, og nu er der så en mulighed for at gøre grønt håb til grøn handling. Det håber jeg meget, at regeringen vil gribe, fordi det ellers udstiller lidt, at man er mere grøn ved festlige lejligheder, siger Morten Østergaard.

Staten tjente sidste år otte milliarder kroner fra Nordsøen. Men Morten Østergaard er ikke synderligt bange for, at det vil skabe et hul i statskassen, at stoppe oliejagten i Nordsøen.

Det vil vel koste et milliardbeløb?

- Det afhænger jo helt af ting, vi ikke kan vide: Hvad kan man finde af olie og gas i undergrunden. Men det vi kan vide er, at vi er helt opsatte på at være CO2-neutrale ikke bare i Danmark, men også i resten af EU i 2050. Og skal vi blive det, skal vi træffe nogle beslutninger med en langsigtet effekt – også eventuelt for statskassen, siger Morten Østergaard.

Men det er vel ikke gratis?

- Det er ikke gratis, hvis det viser sig, at der er noget at udvinde. Men for at få nogle til at gøre det, har vi måttet sænke beskatningen så meget, at det vi vil få ud af det er helt overskueligt, siger den radikale leder.

SF-formanden tror slet ikke, at det vil kunne mærkes i statskassen at sige farvel til Nordsøolien.

- Jeg tror faktisk ikke, at det kommer til at koste noget. De økonomiske vismænd har allerede sagt, at de er dybt kritiske over for den ottende udbudsrunde, og de plejer altså ikke at lege med pengene, så jeg tror sådan set, at det her er fornuftigt både økonomisk og klimamæssigt, siger Pia Olsen Dyhr.

Tidligere har både Enhedslisten og Alternativet også krævet stop for nye tilladelser til at bore efter olie i Nordsøen – og med dagens melding fra Radikale og SF er det altså nu alle regeringens støttepartier, der ønsker at sætter en stopper for olieboringerne i Nordsøen fra omkring år 2050.

CO2 og klimamål

En rapport fra miljøorganisationen Oil Change International har vist, at regeringens mål om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent i 2030 om få år risikerer at blive overhalet af CO2-udledningen fra olie og gas i Nordsøen. Hvis regeringen opfylder sit klimamål, står Danmark til at udlede 19,6 millioner ton CO2 i 2026, fastslog rapporten. Dermed overhaler udledningen af CO2 for alle danske husholdninger, erhvervsliv og landbruget.

- Efterhånden, som man reducerer udledninger fra Danmark, så kommer CO2-udledningerne fra dansk olie til at fylde mere og mere, og på et tidspunkt fylder de mere, end vi selv udleder fra dansk grund, konstaterede miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen i sidste uge på baggrund af rapportens data, som han har regnet igennem.