Radar skal erstatte danske F16-fly i kamp mod IS

De danske F16-kampfly erstattes af en radarstation i kampen mod Islamisk Stat.

De danske F16-fly bliver afløst af en mobil radarstation, der efter alt at dømme skal placeres nord for den irakiske hovedstad, Bagdad.

Det bliver en mobil radarstation, der erstatter de danske F16-kampfly i kampen mod Islamisk Stat i Irak.

Beslutningen er blevet taget med bred opbakning på et møde i Udenrigspolitisk Nævn - kun Alternativet og Enhedslisten står uden for aftalen.

- Det er vigtigt for Danmark at være aktivt til stede. Det er vi allerede på flere fronter, og nu bliver også aktivt stede med et radarbidrag, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

En mobil radarstation er tilsyneladende efterspurgt af den amerikansk-ledede koalition. Den skal støtte de kampfly fra lande, der fortsat er aktivt med i togterne mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

I øjeblikket er det to dyre amerikanske Awacs-fly, der laver radarobservationer fra luften for koalitionen.

Deltaget i koalition siden 2014

Ved udgangen af september trækkes de danske kampfly hjem, fordi personellet er slidt, og de ventes først at vende tilbage om et års tid.

Det har tidligere været fremme, at en dansk radarstation i stedet kunne placeres på Al Asad-basen nord for Bagdad, hvor der i øjeblikket befinder sig 120 danske soldater, der træner irakiske soldater.

Her er det Irakiske soldater i Bagdad. Nogle af dem trænes i øjeblikket af danske soldater. (Foto: AHMED SAAD © Scanpix)

Danmark har deltaget i den internationale operation mod Islamisk Stat i Irak siden midten af oktober 2014.

Brev fra stressede mekanikere

Siden første mission den 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 531 missioner og anvendt 474 bomber. Alle de danske bomber er præcisionsstyrede, hvilket vil sige, at de styres mod deres mål ved hjælp af enten laser eller GPS.

I slutningen af juli måned skrev danske F16-flymekanikere et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at bremse en forlængelse af missionen i Irak.

Årsagen var stress blandt arbejderne, manglende arbejdskraft og revner i flyene.

Lige nu er 90 mand udsendt sammen med syv danske F16-fly. Derudover træner 120 mand de irakiske soldater på landjorden.

Facebook
Twitter