Radikal formand efter afdækning af krænkelser: 'Vi har været blinde og naive'

De mennesker, der er blevet krænket i Det Radikale Venstre, har været udsat for et 'dobbelt svigt', erkender partiet.

Svend Thorhauge har været landsformand for Radikale Venstre siden 2015. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

Det Radikale Venstre har haft et omfattende problem med seksuelle krænkelser og en sexistisk kultur. Og partiet har ikke hjulpet dem, der har været udsat for krænkelser, godt nok.

Det erkender partiets landsformand, Svend Thorhauge, efter en ny undersøgelse kortlægger problemets omfang.

Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at 18 procent af kvinderne, der har deltaget i undersøgelsen, har oplevet uønskede fysiske berøringer som kys, klap og omfavnelser.

Hvad tænker du selv om konklusionerne?

- Jeg synes, det er meget alvorlig og trist læsning. Jeg vil gerne sige undskyld til alle, der har haft de her oplevelser i Radikale Venstre. I særdeleshed også til dem, der har henvendt sig og har oplevet, at det ikke er blevet taget alvorligt. Det er et dobbelt svigt, og det kan vi ikke andet end at undskylde, siger han.

Var det en fejl at slå sig op som partiet, der ville være forrest i forhold til sexisme?

- Med det, vi ved i dag, så var det ikke jordens bedste beslutning.

Hvorfor?

- Det fremgår nærmest af sig selv, synes jeg.

'Vi har været naive'

Hvordan kan det ske?

- Vi ved jo, at sexisme er et generelt problem i hele samfundet – det er også derfor, vi har valgt at se, om vi har de samme problemer. Det har vi desværre fået bekræftet.

En af Kvinfos konklusioner er, at det er sket i toppen af partiet – og når der så har været overgreb eller seksuelle krænkelser, så har man ikke kunnet gå til nogen, fordi det har været i toppen af partiet. Hvad siger det dig?

- Vi har været naive. Da vi for to år siden sagde, at hvis man oplevede noget i vores parti, så skulle man bare gå til ledelsen, for så tænkte vi, at det var i trygge hænder – der kan vi se meget tydeligt nu i rapporten, at det ikke har givet den tryghed, som folk har haft brug for.

- Derfor etablerede vi i november en kontaktinstans, som gør, at man nu kan kontakte en psykolog, en socialrådgiver, en jurist eller en konfliktmægler, som tager sig af de her sager, og som netop ikke er en del af ledelsen.

Har gjort os blinde

Men at det her sker i toppen af De Radikale - et parti, som om nogen i det her land har talt for at komme sexisme til livs. Det kan vel ikke være tilfredsstillende?

- Det er det bestemt heller ikke. Derfor bemærker jeg også den passus i rapporten, som siger, at netop det, at vi er et parti, der arbejder for ligestilling, har været med til at gøre os blinde for det. Derfor har vi fået den her rapport, så alle i hele partiet kan se, at vi har problemet, som vi er nødt til samlet at gøre noget ved.

Rapporten fastslår, at man vil gøre op med alle mulige andres problemer, mens man glemmer sine egne. Kan du genkende det billede?

- Det forstår jeg godt, hvis man udlægger sådan, ja.

Det virker som hykleri, at man sidder som ledelse og partitop og vil gøre op ved alle mulige andres problemer, mens ens egne problemer gør man intet ved?

- Det er præcis derfor, at vi har bestilt en rapport. Det er fordi, vi tager problemerne alvorligt. Vil man forandre samfundet, skal man starte med selv at være den forandring, man gerne vil se. Så nu tager vi den medicin, vi mener skal ordineres.

Ledelsen bliver siddende

Og hvordan kan vi andre se, at den medicin bliver taget?

- Vi har fået en række meget gode anbefalinger fra Kvinfo – udover de initiativer, vi selv satte i værk i efteråret såsom en samværspolitik, sagsbeskrivelser, og vi har fået en kontaktinstans. Vi sætter gang i yderligere ting omkring vores festkultur, vores alkoholpolitik og vi sikrer, at når man får en tillidspost i Radikale Venstre, om man så er tillidsvalgt eller folkevalgt, at man så også har et ansvar som rollemodel.

Det er både den politiske og den organisatoriske ledelse, der får kritik. Det er dig selv og Sofie Carsten Nielsen. Hvordan kan I blive siddende?

- Vi tager ansvar for, at vi, med de erfaringer, vi fik i efteråret, bad om at få en undersøgelse, så vi kunne se, hvad omfanget og karakteren af det her er. Vi forsøgte for to år siden med en åben-dørs-politik. Vi tænkte lidt naivt, vi kunne sige, at ’hvis der er problemer, så kom til os’. Det kan vi med al tydelighed se nu, at det ikke var nok. Hvis vi sad det overhørig, var vi ikke vores opgave voksen. Men nu går vi i gang med at kigge på det her for at gøre noget ved problemerne.

Hvor mange af de her sager drejer sig om den tidligere leder?

- Det ved jeg ikke noget om. Vi har bedt om en rapport, der fortæller os noget om, hvad vores udfordringer er i forhold til vores struktur og kultur.

Nu står du her. Hvorfor stiller Sofie Carsten Nielsen ikke op?

- Det er sådan, at vi i Det Radikale Venstre har et landsforbund, hvor vi har ansvaret for vores folkevalgte, tillidsvalgte og medlemmers trivsel. Og derfor er det os i Forretningsudvalget, der har bestilt den her rapport og os, der svarer på den, siger Svend Thorhauge.