Radikal værdikriger er tilbage

PORTRÆT Zenia Stampe er elsket og hadet for sine kontante udmeldinger. Efter barsel er hun tilbage i Folketinget som De Radikales første værdiordfører.

Zenia Stampe er tilbage på Christiansborg. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det var ingen aprilsnar, da De Radikale 1. april udsendte en pressemeddelelse om, at Zenia Stampe vender tilbage fra barsel som den første værdiordfører i partiets historie.

Valget af ordførerskabet var næppe heller overraskende. Da dagbladet BT som en gimmick under den seneste valgkamp spurgte Zenia Stampe, hvem hun ville stemme på i modstandernes lejr, lød svaret: Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard, der netop var værdiordfører. ’Hun er nok den politiker i Danmark jeg er allermest uenig med. Men hun er ærlig og tør stå ved sine holdninger’.

- Jeg vil vove den påstand, at jeg er dér, hvor Pia Kjærsgaard var for tyve år siden, siger hun i dag til dr.dk med henvisning til kampen for sine synspunkter, der har tendens til i dén grad at provokere særligt mange i blå blok.

- Jeg finder mig ikke i at blive mobbet, hånet og hetzet ud af den offentlige debat, siger Zenia Stampe.

Ganske som sin ærkemodstander går Zenia Stampe ikke af vejen for et godt politisk slagsmål. Akkurat tilbage fra barsel indledte hun en kamp mod danske nationalister, mens debatten om yderligtgående imamer kørte.

Og ikke længe efter ragede den tidligere radikale forsvarsordfører uklar med De Konservatives partiformand i en debat om, hvorvidt soldater skal løse politiopgaver.

- Hvad er risikoen for, at en soldat tager fejl af ven og fjende, når han pludselig skal operere i en helt anden kontekst?, spurgte hun på Facebook, og så fik Søren Pape Poulsen ellers kaffen i den gale hals.

En radikal Søren Pind

– Hun er vild, men på en spændende måde, siger tidligere radikal landsformand Søren Bald om partifællen Zenia Stampe.

Den 37-årige cand.scient.pol., der er tidligere formand for Radikal Ungdom og næstformand i moderpartiet, blev første gang valgt til Folketinget i 2011. Hele vejen igennem har hun været kendt for et særligt talent for at sætte politiske sager på dagsordenen. Facebook er hendes primære platform, og her følger knap 65.000 med i hendes skriverier. Det er tre gange så mange som hos partilederen, Morten Østergaard.

- Hun deler vandene. Enten hader man hende af et godt hjerte, eller også synes man, at hun er vidunderlig. Og der er ingen mellemstationer, når det drejer sig om hende. Det er jo ret usædvanligt for en radikal, siger Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, der har været i utallige offentlige debatter med Zenia Stampe.

Hun er typen af særligt engagerede politikere, der også findes enkelte eksempler på i andre partier, siger Henrik Kjerrumgaard, tidligere pressechef for De Radikale og rådgiver for Margrethe Vestager.

- Den slags politikere, som er gode til at sætte gang i debatter, splitte og dermed også skabe samtaler. Hun bliver sikkert ikke glad for, at jeg siger det her, men hun er jo lidt De Radikales Søren Pind.

Zenia Stampe har med Kjerrumgaards ord et medfødt talent for kommunikation, hvilket hun blandt andet demonstrerede med valgkampens mest likede opslag på Facebook: ’I dag er vi alle muslimer’.

Hun er ifølge den tidligere radikale rådgiver udstyret med ’et godt provo-gen’, der kan få folk op af stolene, som da hun kaldte Afghanistan-krigen en fejl og opfordrede til boykot af israelske varer, selvom partiet (der var i regering på det tidspunkt) ikke havde samme linje.

Hun har desuden en forkærlighed for popsangerinden Taylor Swift, der synger om, at ‘haters gonna hate, hate, hate’.

- Hun kan godt lide at give den som en agent provocateur. Zenia er jo et glimrende eksempel på, at noget af det, man lever af i politik, lige så meget er at tiltrække mennesker som at frastøde mennesker, siger Henrik Kjerrumgaard, der i dag er strategisk rådgiver i kommunikationsbureauet White Cloud.

Mange blev eksempelvis frastødt - og Zenia Stampe verbalt overfaldet - da hun for et par år siden i forbindelse med en høring om hetz mod jøder kritiserede politiske modstandere for at bruge en 'påstået hetz' mod jøder til at skabe reel hetz mod muslimer.

Hun løber aldrig efter mainstream

Selv mener Zenia Stampe ikke, at hun provokerer - hun siger blot sin mening. Søren Espersen er derimod ikke i tvivl om, at hun udfordrer og søger skænderiet:

- Vi plejer at sige, at hver gang hun åbner munden, så får vi flere vælgere. Det tror jeg altså er rigtigt. Vi har ikke spor imod, at hun siger noget, for det betyder, at folk bliver rasende, siger han.

Og når en DF’er siger sådan, giver det god mening, at flere skudsmål lyder, at Zenia Stampe er radikal helt ind til benet.

- Hun har et meget dybtfølt engagement i den radikale sag, som indimellem tilsidesætter praktiske hensyn. Det gør de dybtfølte idealister, og det er godt, for det skubber os andre i retning af vores idealer, siger den tidligere landsformand Søren Bald.

Idealist eller ej, så løber hun aldrig efter mainstreambolden, som partifællen og det forhenværende folketingsmedlem Jeppe Mikkelsen formulerer det. Hun er en fantastisk politiker og debattør - og så har hun en evne til at tænde følelser i både modstandere og tilhængere, siger han.

- Hun er sådan en bulldozer, man kan bruge til at bryde gennem mediemuren og få danskerne til at spærre øjnene op. Hun er et aktiv for partiet. Men et aktiv, man skal dosere. Zenia kan hurtigt komme til at fylde utroligt meget, siger Jeppe Mikkelsen, der i Radikal Ungdom i København oplevede Zenia Stampe som en utrolig engageret foredragsholder i radikal historie og ideologi.

Søren Espersen har, siger han, et fortrinligt forhold til sin radikale modstander, selvom de som regel er rygende uenige:

- Det er altid skægt at være sammen med Zenia. Hun er jo utroligt indigneret og vist nok også på en ærlig måde. Det kan jeg godt lide. Man føler, hun har hjertet med, når hun går ind i debatter. Jeg er praktisk talt aldrig enig med hende, men jeg kan godt lide hende, siger Søren Espersen.

Det vigtige for hende er sagen, og ikke om den bliver født ud af det radikale system, siger hendes tidligere kampagnechef ved to folketingsvalg, Mette Nord:

- Hun er klart den politiker, jeg har arbejdet med, hvor jeg har haft det sjovest. Hun tør nogle ting, andre politikere ikke tør. På andre kampagner, jeg har været med på, har det radikale bagland været inde over. Zenia vil have alle de frivillige med, uanset om de er radikale, eller hvor de kommer fra.

Mega liberal hardliner

Zenia Stampe er vel nok mest kendt som radikal værdikriger på humanistiske områder med ordførerskaber inden for udlændingepolitik, kultur og indfødsret.

Men som tidligere pressechef Henrik Kjerrumgaard siger, så er den nyudklækkede værdiordfører i virkeligheden ’ligesom mange andre radikale – mega liberal’.

- Hun er eksempelvis lige så økonomisk en hardliner som Margrethe Vestager, hvilket der ikke er så mange, der er opmærksomme på. Jeg tror mere, at hun skiller sig ud fra andre radikale ved at sætte ting på spidsen og skabe ravage, siger han.

Værdimæssigt er hun også hardliner.

For selvom Zenia Stampe både i debatter, på Facebook og i sin indbakke har måttet lægge ryg til både hård kritik og svinske kommentarer, nægter hun at påtage sig en offerrolle, siger hun til dr.dk:

- Jeg står op og kæmper for min sag, og der er ikke nogen, der skal tro, at de kan få mig til at forlade banen. For jeg er her så længe, jeg har de holdninger, jeg har, og så længe andre også har de holdninger. Det er for mig et demokratisk kald.