Radikale beskylder Venstre for vindmølle-løftebrud

Regeringspartiet taler med to tunger, mener radikal klimaordfører.

Ida Auken (B) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) diskuterer ved åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i København, torsdag den 4. oktober 2018. (Arkiv) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Bølgerne går højt, efter to store havmølleprojekter ud for den jyske vestkyst bliver udskudt med tre år.

Det svenske selskab Vattenfall er løbet ind i forsinkelsen efter en stribe klager fra lokale sommerhusejere.

Derfor bør man nu overveje at droppe den kystnære placering af havmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, mener Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen:

- For ikke at miste den folkelige opbakning til den grønne omstilling, så synes jeg, at vi skal tage placeringen alvorligt. Derfor har jeg lagt op til, at vi i forligskredsen tager en snak med Vattenfall om at droppe projektet og lave et nyt projekt med rigtige havvindmøller.

Forliget blev dannet i 2012 og bestod af de daværende regeringspartier Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre samt Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Radikale: Venstre taler med to tunger

Thomas Danielsens forslag forarger Radikale Venstres energi- og klimaordfører, Ida Auken:

- Venstre taler med to tunger, når det kommer til den grønne omstilling. På landsplan siger de, at de gerne vil have havvindmølleparker. Når det så bliver svært, og de skal planlægges lokalt, så tager man alle de billige point og siger, at man vil aflyse projektet.

Hun mener, at man taber vigtig og kostbar tid i den grønne omstilling, og vil nu kalde klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd:

- Jeg skal have klarhed fra ministeren om, at man selvfølgelig kører videre med projektet i Vesterhavet, som står for en meget vigtig del af Danmarks grønne omstilling, siger hun.

Det mener Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen, er 'lidt friskt':

- Uanset om du taler med mig eller andre i Venstres folketingsgruppe, har kystnære vindmøller aldrig været vores kop te, understreger han.

På trods af Radikale Venstres afvisning håber han at finde et flertal for sit forslag i forligskredsen.

De tre års forsinkelse af havmølleparkerne betyder en manglende reduktion af sammenlagt tre millioner ton CO2, ifølge interesseorganisationen Dansk Energi.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter