Radikale efterlyser en konkret og mindre dyster plan for 2021: 'Der skal noget realistisk optimisme ind i det her'

Danskerne har brug for en langsigtet og konkret plan for genåbningen, mener Radikale Venstre.

Radikale Venstre efterlyser en plan for resten af året med udgangspunkt i eksperternes anbefalinger. Det skal gøre det muligt for virksomheder, foreninger og institutioner at gennemskue, hvornår de kan regne med at få lov til at genåbne.

De sidste par måneder har nølet sig afsted i et tempo, der er en snegl værdig.

Men faldende smittetal, varmere temperaturer og vacciner har vakt håb blandt flere politikere, som trods kommunale smitteudbrud efterlyser svar fra regeringen om, hvornår samfundet kan begynde at åbne igen.

Radikale Venstre (RV) istemmer sig nu det kor og ønsker en konkret udmelding fra regeringen om, hvad vi kan forvente i den kommende tid.

- Jeg savner, at der bliver fremlagt en plan for, hvordan resten af 2021 kommer til at se ud. Jeg er med på, at man ikke kan sætte præcise datoer på, hvornår hvad åbner, og der skal regnes på tingene. Men vi er nødt til at have nogle udsigter, siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (RV).

Radikale Venstre efterlyser, at der kommer mere sigtbarhed, mindre dysterhed og mere realistisk optimisme fra regeringens side.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi har brug for at tage det dybt alvorligt, også selvom smittetallene er faldende. Og vi ved godt, at der er mutationer. Men der skal noget realistisk optimisme ind i det her, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun kræver derfor, at regeringen snart siger noget mere om, at strategien er.

- Min opfordring er, at de skal lægge det hele frem, så der bliver skabt håb og ikke mismod. En langsigtet klar strategi, som ikke bare rækker den næste måned, men resten af året.

SF genovervejer genåbning

Helt så kategorisk er det ikke længere for SF.

SF har tidligere meldt ud, at de gerne så dele af landet genåbnet fra den 1. marts

- Jeg tror, alle børn har brug for at komme tilbage i skole. Og det bliver vi nødt til at gøre gradvist og klogt, lød det fra Pia Olsen Dyhr midt på ugen.

Efter smitten er eksploderet i Kolding, har partiformanden skruet ned for retorikken, og SF genovervejer, hvorvidt det er fornuftigt at åbne yderligere 1. marts.

Blå blok mener stadig, der er behov for en genåbning

Der er ikke meget, der deler De Konservative og De Radikale, når det gælder en genåbningsplan.

De Konservative ønsker nemlig også en plan for, hvordan man håndterer covid-19 i 2021, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

- Vi kommer i en situation, hvor flere bliver vaccineret, og vi går foråret i møde, så alt andet lige vil smittetallene falde, og vi har virkelig behov for, at samfundet bliver lukket op, siger sundhedsordføreren.

Det er ikke mere end én uge siden, at en samlet blå blok i et to siders langt brev efterlyste en mere kreativ genåbningsplan fra regeringen.

Trods stigende smittetal mener De Konservative med formand Søren Pape Poulsen i front fortsat, at der fra 1. marts bør bør genåbnes i de kommuner, hvor smittetrykket er lavt.

- De små butikker bløder, de små børn mistrives rigtig mange steder, og i mange områder af Danmark, hvor smitten ikke er så høj, så er vi selvfølgelig nødt til at åbne lidt, så folk kan komme i gang, så samfundet kan komme videre. Det kan ikke blive ved med at gå sådan her, lyder det fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K).

Søren Pape Poulsen i TV Avisen fredag den 19. februar.

Pape sætter også spørgsmålstegn ved, hvorvidt smitteudbruddene i Kolding og Ishøj skal sætte dagsordenen for resten af landet.

- Fordi noget går hurtigt det ene sted, behøver det ikke være sådan, at resten af Danmark sal lukkes ned. Vi kan ikke blive ved med at have et samfund, der er så hermetisk nedlukket, som det er i øjeblikket.

Hos Venstre mener de, at situationen i Kolding viser, hvorfor det er vigtigt at sætte ind med nålestiksoperationer, så smitten hurtigt kan slås ned.

I en skriftlig kommentar skriver politisk ordfører Sophie Løhde, at det ikke vil være sidste gang, at der er nødvendigt at lukke ned lokalt.

- Rigtig mange mennesker lider under den hårde nedlukning. Når man kan lukke ned lokalt i Nordjylland, så kan man selvfølgelig også lukke op lokalt, når der stor set ingen smitte er. Vi abonnerer simpelthen ikke på synspunktet om, at hvad alle ikke kan, skal ingen have lov til, skriver hun i en sms til dr.dk.

Det bliver ikke en meget konkret plan

Oppositionen og Radikale Venstre må dog væbne sig med lidt mere tålmodighed.

Socialdemokratiet følger Den Faglige Referencegruppes plan for en genåbning af landet, og den er ikke særlig konkret, da situationen i øjeblikket er så uforudsigelig, fortæller partiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

- Men noget af det, der står først for, det er at få de resterende skoleelever tilbage i skole, få efterskoleelever tilbage og få åbnet butikker.

Langhoff anerkender, at det er regeringens opgave at skabe klarhed og tegne de større linjer i en genåbning.

- I takt med at vi kommer længere fra vinteren, i takt med at der kommer flere vacciner ud, bliver det også nemmere at blive mere konkret.

Regeringens talknusere sidder i øjeblikket og regner på, hvad en genåbning fra 1. marts vil have af konsekvenser. Sundhedsminister Magnus Heunicke forventer, at de øvrige partier i Folketinget indkaldes til genåbningsmøder i næste uge.

FacebookTwitter