Radikale er ude af regeringsforhandlinger: 'Jeg tror, vi kan gøre en større forskel ved at stå udenfor'

Partiet vil dermed ikke indgå i en bred regering, siger politisk leder Martin Lidegaard.

De Radikale er ikke længere en del af regeringsforhandlingerne, lyder det fra politisk leder Martin Lidegaard. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Den kommende regering bliver uden De Radikale.

Partiet er nemlig ikke længere en del af regeringsforhandlingerne og vil derfor ikke indgå i en ny regering. Det bekræfter politisk leder Martin Lidegaard.

- Vi valgte i allersidste øjeblik at sige nej tak til at sidde i regeringen.

- Jeg tror, vi kan gøre en større forskel ved at stå udenfor, siger han.

Ifølge den politiske leder ligger striden mellem De Radikale og de resterende partier omkring klimapolitikken og børne- og ungeområdet.

- Det skyldes, at vi ikke fandt det helt samme ambitionsniveau på alt det, der handler om Danmarks fremtid, nemlig klimaet, børnene og hele uddannelsessystemet.

- Der tror vi, vi kan påvirke det hele mere ved at stå udenfor i et godt samarbejde med den nye regering og forsøge at skubbe ambitionerne op på de områder.

I har jo i flere år haft en ambition om at komme i regering, hvordan er det så at stå her og konstatere, at det kommer I altså ikke?

- Det er måske århundredes paradoks, at jeg, som har været den største fortaler for en regering over midten, står her og træffer det her valg. Men jeg tror, det er det bedste for Danmark og Det Radikale Venstre.

Hverken støtteparti eller opposition

De Radikale har ellers haft som topprioritet at indgå i en bred regering. De kommer heller ikke til at være støtteparti. Han vil heller ikke betegne sig selv som opposition.

- Vi kommer ikke til at vælte denne her regering. Dertil er der for mange flotte, gode reformer, som vi selv har været med til at forhandle.

- Vi kommer ikke til at være støtteparti, men vi kommer heller ikke til at være opposition. Jeg vil betegne os som frie fugle, som vil støtte regeringen i mange af de reformer, man ønsker at gennemføre, og så vil vi presse på og skubbe opad på ambitionerne, når det handler om klima, børn og uddannelse, siger Lidegaard.

Lidegaard løfter også lidt af sløret for, at De Radikales syv personer store folketingsgruppe ikke var helt enige om, om man skulle gå i regering eller ej.

- Vi synes alle sammen, det er svært. Nogle er mere tilbøjelige til at gå den ene vej end den anden vej, men på indholdet er vi enige og så går vi i takt herfra, siger Martin Lidegaard.

Rwanda-nødden er knækket

De Radikale har tidligere stået fast på, at man ikke kan støtte en regering, der arbejder for et modtagecenter i Rwanda. Samtidigt har Socialdemokratiet slået fast, at de vil fortsætte arbejdet. Og det mener Lidegaard, at man har fundet en løsning på.

Har Rwanda-kravet været med til at få jer til ikke at være med i regering?

- Rwanda-nødden har vi faktisk knækket. Vi har fundet en landingsbane med den nye regering. Landingsbanen kan man se, når regeringsgrundlaget kommer, og det hviler vi fint i.

- Selvom vi stadig synes, det er en dødssyg idé at lave det center i Rwanda, så havde vi landet den.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne forhandler tirsdag eftermiddag videre på Marienborg.

Og Martin Lidegaard er nu spændt på at se, om nogle af de ting, som De Radikale havde fået forhandlet ind i en ny aftale, bliver pillet ud igen.

- Det er jeg meget spændt på at se. Jeg bilder mig ind, at jeg forhåbentlig fik overbevist nogle af de andre partier om, at det rent faktisk var en god ide.