Radikale øger presset: Klar med mistillidsvotum, hvis Mette F. insisterer på ren S-regering

Sofie Carsten Nielsen vil endnu ikke pege på, hvem hun ønsker skal være statsminister efter næste valg.

Sofie Carsten Nielsen afviser at støtte en ren S-regering efter næste valg. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

De Radikale øger nu presset på statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes etpartiregering.

Ikke alene udelukker den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, at støtte en ren S-regering efter næste valg, som hun fortalte til Politiken i sidste uge. Hvis de Radikale ender med de afgørende mandater i forhold til at sikre rødt flertal, vil partiet også være klar til at stille et mistillidsvotum og dermed forhindre, at Mette Frederiksen kan danne en etpartiregering.

Det siger Sofie Carsten Nielsen i radioprogrammet Slotsholmen på P1, der kan høres her.

- Hvis hun insisterer på, at hun ikke vil tale med det flertal, der så kan dannes sig - vi ønsker jo faktisk noget helt andet, altså at der både er såkaldte røde og såkaldte blå partier i det. Men hvis hun ikke vil tale med nogen, så er det klart, at så er vi nødt til at tage konsekvensen og stille det mistillidsvotum. Vi kommer ikke til at fortsætte med en etpartiregering på radikale mandater, siger hun.

Hvis der er flertal bag et sådan mistillidsvotum, kan Mette Frederiksen ikke danne en etpartiregering, da der dermed vil være et flertal imod hende. Og en regering kan ikke have et flertal imod sig.

Så det kan du allerede sige nu, at hvis Mette Frederiksen efter næste valg, siger: “Vi laver en etpartiregering alligevel”, så kommer der et mistillidsvotum fra de Radikale?

- Ellers kunne det jo være lige meget, at jeg har sagt det, siger Sofie Carsten Nielsen.

S går til valg på ren S-regering

Mette Frederiksen afviser ellers det radikale krav.

- Jeg går til valg på, at den her regering fortsætter sit arbejde, fordi vi har en manøvredygtig regering, som evner at skabe de nødvendige resultater, sagde hun i en debat på TV2 News i weekenden.

Mette Frederiksen (S) vil ikke have de Radikale med i en regering. Hun går til valg på en ren S-regering som nu. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ifølge Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Dahl, bliver spørgsmålet nu, hvem af de to partiledere, der kommer først ned fra træet.

Kan du, Sofie Carsten Nielsen, 100 procent garantere, at det ikke bliver dig, der kommer først ned fra det træ?

- Jeg synes ikke, det handler om at klatre op i noget træ. Men jeg kan garantere, at det, vi har besluttet, det er, at vi ikke kan fortsætte med den her etparti-regering, og vi risikerer vores mandater i det, fordi vi ønsker noget andet, siger hun.

Vil ikke pege på statsministerkandidat

Sofie Carsten Nielsen vil ikke pege på, hvem hun ønsker skal være statsminister efter næste valg. Det vil dog ske på et tidspunkt, siger hun.

- Vi vil være klar til at pege på både Ellemann og Pape - og Mette Frederiksen. Det kan være mange forskellige statsministre, fordi det ikke er det, der er det vigtigste, siger hun.

Vil du så være klar til at pege på en statsminister i den blå blok, uden at de Radikale kommer med i regering?

- Ja, hvis det betyder, at vi får løst de langsigtede problemer. Hvis man forpligter sig til at løse børns trivsel, klimakrisen, manglen på arbejdskraft, og selvfølgelig hvis vi synes, at grundlaget er tilstrækkeligt radikalt, siger hun.

Skal det så også være en regering med partier på begge sider?

- Det er målet. Man kan jo ikke tvinge noget igennem, men det er det, vi håber: At hvis vi har de afgørende mandater, så kan vi få dem til at sætte sig ned og tale om det, siger hun.

Men det er ikke afgørende for at pege på en blå statsminister, at der også er et parti med fra den anden fløj?

- Det vil være, tror jeg, ret afgørende for at få løst de her udfordringer, men det har vi ikke udelukket eller lagt os fast på.

Det ville jo så være jer selv…

- Det kunne det være. Det kunne også være partier, vi slet ikke har set i Folketinget endnu, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen afviser principielt ikke, at hun kan støtte en borgerlig statsminister, der også støttes af Nye Borgerlige.

Sofie Carsten Nielsen vil ikke udelukke at støtte en borgerlig statsminister, der også er støttet af Nye Borgerlige. Det afgørende bliver, hvordan udlændingepolitikken kommer til at se ud. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Men det bliver afgørende, hvordan udlændingepolitikken så kommer til at se ud, og derfor er det også "lidt svært at se for sig".

- Vi kommer aldrig til at lægge stemmer til Nye Borgerliges udlændingepolitik og de ting, vi er uenig med der, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen ønsker et "nybrud" i dansk politik. Hun drømmer blandt andet om en regering bestående af partier fra begger side af dansk politik for at sikre langsigtide løsninger på samfundets udfordringer.

- Det handler om for os at få skabt noget nyt. Et nybrud i dansk politik. Og så er man nødt til også at risikere noget. Og det er det, vi gør her. Vi synes ikke, vi kan fortsætte med den her regering. Det har været længe undervejs, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hør hele interviewet i Slotsholmen her.