Radikale slår nu fast: Vi skal have færre flygtninge til Danmark

Antallet af flygtninge betyder noget, der skal færre flygtninge til Danmark, og ingen flygtninge skal komme til den danske grænse, lyder det nu fra De Radikale, som med deres egne ord præciserer deres politik.

De Radikale har tidligere været ude og kritisere både Socialdemokratiet og SF for at nærme sig DF på udlændingeområdet. (foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix 2016) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

De Radikale ønsker svenske tilstande i Danmark. Åbn sluserne, og send flygtningene til Danmark.

Nogenlunde sådan lyder fordommene om De Radikales udlændingepolitik, og sådan lød det også, da Slotsholmen på P1 besøgte den pølsevogn, der ligger tættest på Christiansborg. Her blev kunderne spurgt om, hvad en radikal udlændingepolitik vil betyde for Danmark?

- Der vil komme flere udlændinge, hvis Radikale får mere magt, sagde en af de pølsespisende vælgere.

Og sådan har fortællingen også været om De Radikale i flere år fra især politiske modstandere.

Men det er en misforståelse, som de Radikale nu vil have rådet bod på med det, som de selv kalder for en præcisering. Antallet betyder noget.

- Det betyder rigtig meget. Selvfølgelig gør det det. For vores mulighed for at integrere dem, siger Sofie Carsten Nielsen.

Samtidig tilføjer hun, at der skal færre flygtninge til Danmark.

- Det er selvfølgelig målet, siger Sofie Carsten Nielsen i P1’s politiske magasin Slotsholmen.

Men det har I jo ikke altid sagt?

- Jo, det har vi. Vi har nok bare ikke sagt det højt nok.

Nye toner fra partiet?

Tilbage i 2011 sagde Margrethe Vestager ellers til Altinget, at man ikke var enig med Dansk Folkeparti i, at antallet af udlændinge betyder noget:

- Når jeg hører Dansk Folkeparti sige, at antallet af udlændinge betyder noget, så er det, fordi de vil danne et billede af et Danmark som et land, der er truet og ved at blive oversvømmet, og hvor vi må leve i frygt, lød det fra den daværende Radikale leder.

I samme artikel kaldt Margrethe Vestager diskussionen om flygtningeantallet for ”intetsigende”.

Og sidste år sagde partiets nuværende politiske leder, Morten Østergaard, følgende til Ritzau:

- Jeg mener ikke, at man meningsfuldt kan sætte et antal på, lød det fra Morten Østergaard.

Sofie Carsten Nielsen mener dog, at Margrethe Vestager blot ville slå fast, at man ikke ville være en del af det kor, der bruger flygtninge til at skræmme befolkningen. Og til Morten Østergaards kommentar fra sidste år siger hun, at De Radikale stadigvæk ikke mener, at det giver mening at sætte et tal på, hvor mange flygtninge Danmark kan modtage.

- Det er meningsløst at sætte tal på nu. Det eneste realistiske er at få en europæisk fordeling af flygtninge, siger Sofie Carsten Nielsen.

EU er nøglen til at løse flygtningeproblematikken

Helt konkret vil De Radikale have oprettet EU-finansierede flygtningelejre i Nordafrika og Sydeuropa. Der skal så at sige sættes prop i og skabes ordnede forhold for flygtninge i de lejre, som EU står for.

Herefter skal EU-landene fordele de flygtninge, der har ret til asyl, mellem sig.

- Målet er jo, at der kommer nul flygtninge til den danske grænse, for så har vi løst nogle af de problemer, vi står med. Så har vi realistiske løsninger, siger Sofie Carsten Nielsen.

Og hvis det lykkes EU at få styr på de ydre grænser, så kan man godt vende flygtningene om ved den danske grænse, mener Sofie Carsten Nielsen.

R ser masser af muligheder for samarbejde med S

"Præciseringen" omkring flygtningepolitikken fra De Radikale betyder også noget for et muligt kommende regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Det eneste, det kræver, er, at Socialdemokratiet også vil være med til at fordele flygtningene i EU-regi.

- Man er nødt til at gå offensivt til værks og sige, at det selvfølgelig skal løses i EU-regi. Det savner jeg fra Socialdemokratiet. Men kan vi komme derhen, så kan vi komme rigtig langt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hvis det lykkes at nedbringe antallet af flygtninge, der kommer til Danmark, tror Sofie Carsten Nielsen også, at de sammen med Socialdemokratiet kan bruge kræfterne på at få integreret dem, der kommer:

- Så skal vi sikre, at vi får en af verdens bedste integrationspolitikker. Det tror jeg egentlig også, at vi kan gennemføre med Socialdemokratiet, så vi ikke bare parkerer alle de her flygtningebørn i den samme børnehave, siger Sofie Carsten Nielsen.

Opdateret klokken 17.00 med en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen til Morten Østergaards citat fra 2016 om, at det ikke giver mening at sætte tal på antallet af flygtninge.