Radikale storkredsformænd ser med skepsis på S-R-regering

En enkelt storkredsformand mener slet ikke, at partiet bør indgå i en eventuel kommende S-ledet regering. R-top kritiserer stramninger på flygtninge- og asylområdet, men mener, at diskussionen er for tidlig.

Flygtningespørgsmålet skaber splid mellem De radikale og Socialdemokraterne. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016) (Foto: claus fisker © Scanpix)

'Svært', 'vanskeligt' og 'sværere end nogensinde'.

Flere radikale storkredsformænd er skeptiske over for et eventuelt kommende regeringssamarbejde med deres tidligere regeringspartner, Socialdemokraterne.

- Jeg mener slet ikke, vi skal i regering med Socialdemokraterne. Vi er for uenige på mange områder, og det er især blevet tydeligt på udlændingeområdet i de seneste måneder, siger Niels Kristian Refstrup, der er formand for Sydjyllands Storkreds og medlem af hovedbestyrelsen i De radikale.

DR Nyheder har talt med ni ud af De Radikales 10 storkredsformænd. Én af dem mener slet ikke, at partiet i fremtiden skal gå i regering med Socialdemokraterne netop på grund af udlændingepolitikken.

Fem kalder et eventuelt fremtidigt regeringssamarbejde for sværere, mens tre af dem hverken mener, at det er blevet nemmere eller sværere at danne en S-R-regering.

Stramninger giver udfald

Det er især de seneste udlændingestramninger på asyl- og familiesammenføringsområdet, Som Socialdemokraterne har lagt stemmer til, der får storkredsformændene til at reagere.

- Jeg er ikke sikker på, at vi skal gå i regering med Socialdemokraterne, hvis ikke man får de her forhold på plads. Socialdemokraterne er nødt til at tilbagerulle stramningerne, ellers er det alt for uforeneligt, lyder det fra formand i Nordjyllands Storkreds, Michael Portefee Pedersen Lex.

Imens peger formand for Fyns Storkreds, Thorkild K. Maarbjerg, på, at det gamle regeringssamarbejde nok kan genoptages, men at det 'ser svært ud':

- Det er jo svært at rulle de her stramninger tilbage. Et fremtidigt regeringssamarbejde ser sværere ud, end det nogensinde har været. Men det er ikke umuligt.

Også Victor Boysen, der er formand for Radikal Ungdom, lægger pres på moderpartiets ledelse.

Han mener allerede nu, at partiledelsen bør melde ud, at de ikke kommer til at indgå i en S-ledet regering, hvis ikke en række af udlændingestramningerne bliver rullet tilbage:

- Der er en grænse for, hvor meget af sin politik, man kan give køb på for at indgå i et regeringssamarbejde. Og jeg synes, at Socialdemokraterne er gået for langt ud ad DF's strammerkurs på flygtningepolitikken til, at De Radikale skal indgå i et regeringssamarbejde efter et valg, siger han.

Et sådan samarbejde vil 'som minimum' kræve, at Socialdemokraterne går med til rulle stramningerne på familiesammenføringsområdet tilbage til det, de var før sidste valg, mener Victor Boysen.

Her skulle flygtninge med midlertidigt beskyttelsesstatus vente et år, før de kunne blive familiesammenført. I dag er det tre år.

R: En for tidlig diskussion

Også De Radikales partiledelse på Christiansborg har de seneste uger ikke holdt sig tilbage med kritik af deres tidligere regeringspartner.

Især Socialdemokraternes stemmer til regeringens såkaldte smykkelov og stramninger på familiesammenføringsområdet har ført til hård kritik fra blandt andet næstformand og udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen.

I dag mener Sofie Carsten Nielsen dog ikke, at man bør gå så langt som at udelukke et kommende regeringssamarbejde med Socialdemokraterne:

- Vi har ikke lagt stemmer til de her stramninger, og det kommer vi heller ikke til i fremtiden. Men det er for tidligt nu at diskutere, hvad der skal ske efter et valg.

Sofie Carsten Nielsen har dog 'fuld forståelse' for baglandets overvejelser, siger hun.

Hos Socialdemokraterne synes man, at det er for tidligt at sige, om Socialdemokraterne og De Radikale kan indgå i et eventuelt fremtidigt regeringsamarbejde.

- Jeg har ikke nogen holdning til, hvordan man internt i De radikale diskuterer socialdemokratisk politik, men jeg har en holdning til vores politik. Vi har anerkendt, at man bliver nødt til at se på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at kunne gennemføre en ordentlig integration, siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen.

I denne artikel har det tidligere fremgået, at formand for Nordsjællands Storkreds, Peer Tidemand-Petersson, sagde følgende: - Jeg mener slet ikke, vi skal i regering med Socialdemokraterne. Vi er for uenige på mange områder, og det er især blevet tydeligt på udlændingeområdet i de seneste måneder.

Det var ikke Peer Tidemand-Petersson, der stod for ovenstående citat, men som det fremgår nu: Niels Kristian Refstrup, der er formand for Sydjyllands Storkreds og medlem af hovedbestyrelsen i De radikale. DR Nyheder beklager fejlen.