Radikale trækker sig som sidste parti fra aftale om politiker-lønninger

I 2014 var fem partier enige om at følge Vederlagskommissionens anbefalinger uanset hvad. I dag vender samme fem partier tommelfingeren nedad.

Heller ikke De Radikale støtter de foreløbige anbefalinger fra Vederlagskommissionen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Først var de fem. Nu er de nul.

De Radikale vil ikke støtte Vederlagskommissionens anbefalinger om højere lønninger til folketingsmedlemmer, ministre og borgmestre og følger dermed trop efter S, V, SF og K.

Alle fem partier har dermed trukket sig fra en aftale fra 2014 om, at Vederlagskommissionens anbefalinger til nye løn- og pensionsforhold for politikere skulle følges – hvad end anbefalingerne måtte være.

På spørgsmålet, om De Radikale støtter kommissionens anbefalinger svarer De Radikales Martin Lidegaard kort og godt:

- Nej.

- Det er afgørende, at et bredt flertal kan stå bag en samlet, rimelig og balanceret tilpasning, og det er dette ikke, udtaler Martin Lidegaard til DR Nyheder.

Uanset at der på nuværende tidspunkt ikke er opbakning til Vederlagskommissionens anbefalinger, mener Radikale dog stadig, at der er behov for reformer på området.

Det gælder især for politikernes pensionsordninger, siger Martin Lidegaard.

- Vi vil samtidig insistere på, at folketingsmedlemmers pension tilpasses, så vi får pension på samme tidspunkt som alle andre danskere. Det spørgsmål skal ikke bare sparkes til hjørne, fordi kommissionens første udspil nu bliver det.

Vederlagskommissionens anbefalinger vil foruden lønstigninger til politikerne indeholde en regulering af samme politikeres vederlags- og pensionsordninger, så ordningerne reguleres til et lavere niveau i dag.

Kommissionen ventes at fremlægge sine endelige anbefalinger 18. januar.